eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez olyan, mint amikor a hernyóból lepke lesz - Barcza a magyar gazdaságról

Az Európai Bizottságnak kilenc éve nem volt olyan pozitív prognózisa Magyarországról, mint a legutóbbi - mondta Barcza György, Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. A Napi gazdaság főszerkesztője szerint véget ért a magyar gazdaság válság utáni stagnálása.

Az Európai Bizottság keddi jelentésében az idei évre 2,9, jövőre pedig 3 százalékos hiányt prognosztizált Magyarország számára, amely Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője, a Napi Gazdaság főszerkesztője szerint a legpozitívabb előrejelzés a túlzottdeficit-eljárás megkezdése óta.

Azt hiszem, hogy ez az eddigi legjobb, legpozitívabb jelentés a bizottságtól, amit az elmúlt kilenc évben, 2004 óta láttunk - fogalmazott a szakértő.

Barcza György úgy látta, hogy véget ért a magyar gazdaság válság utáni stagnálása.

A legutóbbi adatok a nemzeti jövedelem tekintetében már pozitívak, tehát azt lehet mondani, hogy a növekedési fordulat valóban bekövetkezett, tehát elindult a gazdaság fölfelé - hangsúlyozta.

Hozzátette ugyanakkor: az valóban igaz, hogy a bővülés még mindig elsősorban az exportra támaszkodik, illetve a beruházásokra. A fogyasztásban még mindig csak nagyon kis mértékű pozitív változást lehet mérni.

Ez azonban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint nem feltétlenül baj, hiszen az állampapír-állomány növekedésén is tetten érhető, ahogy nőttek a lakossági megtakarítások és valószínűleg jövőre már a fogyasztás is emelkedni fog.

"Ez olyasmi, mint amikor a hernyóból egyszer lepke lesz. Tehát egyszer át kell alakulnia a gazdaság szerkezetének egy alacsonyabb megtakarítási szintről egy magasabb megtakarítási szintre, ami egy-két év alatt megtörténik, és onnantól kezdve ez már nem gyakorol negatív hatást a fogyasztásra" - fejtette ki Barcza György. A vezető elemző valószínűnek tartotta, hogy a fogyasztás bővülése már a jövő évben, ha nem korábban be fog indulni.

A válság előtti fogyasztási szint azonban például az autóvásárlások terén még hosszú ideig nem tér vissza - tette hozzá Barcza György.

Barcza György a rezsicsökkentésről is szót ejtett. Nagyon nehéz szerinte megmondani, hol van a közszolgáltató cégek profitküszöbe.

Úgy vélte: a rezsicsökkentés legrosszabb forgatókönyve, hogy a már nem fenntartható közszolgáltatók csak leamortizálódásuk után kerülnek vissza az államhoz, majd a költségvetésből kell felfejleszteni őket.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×