Ez olyan, mint amikor a hernyóból lepke lesz - Barcza a magyar gazdaságról

Infostart
2013. november 8. 10:34
Az Európai Bizottságnak kilenc éve nem volt olyan pozitív prognózisa Magyarországról, mint a legutóbbi - mondta Barcza György, Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. A Napi gazdaság főszerkesztője szerint véget ért a magyar gazdaság válság utáni stagnálása.

Az Európai Bizottság keddi jelentésében az idei évre 2,9, jövőre pedig 3 százalékos hiányt prognosztizált Magyarország számára, amely Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője, a Napi Gazdaság főszerkesztője szerint a legpozitívabb előrejelzés a túlzottdeficit-eljárás megkezdése óta.

Azt hiszem, hogy ez az eddigi legjobb, legpozitívabb jelentés a bizottságtól, amit az elmúlt kilenc évben, 2004 óta láttunk - fogalmazott a szakértő.

Barcza György úgy látta, hogy véget ért a magyar gazdaság válság utáni stagnálása.

A legutóbbi adatok a nemzeti jövedelem tekintetében már pozitívak, tehát azt lehet mondani, hogy a növekedési fordulat valóban bekövetkezett, tehát elindult a gazdaság fölfelé - hangsúlyozta.

Hozzátette ugyanakkor: az valóban igaz, hogy a bővülés még mindig elsősorban az exportra támaszkodik, illetve a beruházásokra. A fogyasztásban még mindig csak nagyon kis mértékű pozitív változást lehet mérni.

Ez azonban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint nem feltétlenül baj, hiszen az állampapír-állomány növekedésén is tetten érhető, ahogy nőttek a lakossági megtakarítások és valószínűleg jövőre már a fogyasztás is emelkedni fog.

"Ez olyasmi, mint amikor a hernyóból egyszer lepke lesz. Tehát egyszer át kell alakulnia a gazdaság szerkezetének egy alacsonyabb megtakarítási szintről egy magasabb megtakarítási szintre, ami egy-két év alatt megtörténik, és onnantól kezdve ez már nem gyakorol negatív hatást a fogyasztásra" - fejtette ki Barcza György. A vezető elemző valószínűnek tartotta, hogy a fogyasztás bővülése már a jövő évben, ha nem korábban be fog indulni.

A válság előtti fogyasztási szint azonban például az autóvásárlások terén még hosszú ideig nem tér vissza - tette hozzá Barcza György.

Barcza György a rezsicsökkentésről is szót ejtett. Nagyon nehéz szerinte megmondani, hol van a közszolgáltató cégek profitküszöbe.

Úgy vélte: a rezsicsökkentés legrosszabb forgatókönyve, hogy a már nem fenntartható közszolgáltatók csak leamortizálódásuk után kerülnek vissza az államhoz, majd a költségvetésből kell felfejleszteni őket.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást