eur:
394.66
usd:
369.63
bux:
65296.67
2024. április 23. kedd Béla

Ároktői banda: gyors törvénymódosítást sürget a Fidesz

A Fidesz várhatóan kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés már hétfőn fogadja el azt a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy az ároktői banda újabb tagja kerüljön házi őrizetbe. Ezt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be pénteken.

Elmondta, megdöbbenéssel értesült arról, november 22-én K. András, az ároktői banda egyik tagja házi őrizetbe kerül. A politikus szerint ez a férfi szabadlábra helyezésével egyenlő. A férfit az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolja - idézte fel.

Elmondta, azt fogják javasolni, hogy a parlament hétfőn az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatnál ne csak a módosító indítványokról, hanem az egész előterjesztésről szavazzon. Így november 21-én már hatályban lehet az a rendelkezés, miszerint nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás.

Rogán Antal hozzátette: ezt a módosítást a Fidesz-frakció javaslatára nyújtotta be a parlament alkotmányügyi bizottsága.

Mint mondta: ha hétfőn már zárószavazás lesz az előterjesztésről, akkor a maximum 10 napos aláírási és kihirdetési határidőket figyelembe véve, a törvénymódosítás november 21-én hatályban lesz.

A frakcióvezető közölte, konzultál a Fidesz frakcióelnökségének tagjaival és eldöntik, milyen formában történjen hétfőn a zárószavazás. Ez attól is függ, hogy az ellenzéki pártoktól milyen támogatást kapnak - jegyezte meg.

"Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy Magyarországon egy gyilkossággal vádolt ember szabadlábra kerülhet" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy több európai ország gyakorlata is megfelel annak a törvénymódosításnak, amit javasoltak, példaként többek között Németországot, Lengyelországot, Svédországot említette, ahol nincs időbeli korlátozása az előzetes letartóztatásnak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×