eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lendvai Ildikó: "A bőség zavarával küzdünk"

A baloldali ellenzék a bőség zavarával küzd a miniszterelnök-keresés közben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista országgyűlési képviselő szerint most nem a miniszterelnök személye a fontos, hanem az egység megmutatása.

Ha nem egy zászlótartó van, zászló akkor is kell - így magyarázta Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelölt keresési helyzetét, amelynél szerinte fontosabb a közös fellépés és program.

"A bőség zavarával küzdünk. De a hiányzó hős problémájánál a politikában nagyobb problémát okoz a hiányzó zászló. Ha ezt világosan felmutatják akár többen is, akkor a zászló kitermeli a maga hősét" - fogalmazott a politikus.

Lendvai Ildikó elmondta: nem tudja, ki lehet Gyurcsány Ferenc közös miniszterelnök-jelöltje, ugyanakkor a kérdést most nem is tartja időszerűnek.

"Gyakorló frakcióvezetőként éltem meg a miniszterelnöki "casting"-unk dicstelen egy-két hetét, épp ezért a jóslásokba bele sem bocsátkozom. Ha valakinek van ötlete, azt nyilván kellő időben megmondja" - tette hozzá.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a legfontosabb most nem a hadvezér, hanem az a csapat, amelyik elöl megy.

Lendvai Ildikó arról is beszélt, hogy hivatalosan még nem alakult meg az MSZP elnöki tanácsadó testülete. Akkor jöhet létre a szocialista pártelnököt segítő testület, ha már felkérték mind az 5-7 tervezett tagot. Szerinte mellette Kovács László volt külügyminiszter már biztosan részt vesz a munkában. Mint fogalmazott, kemény kampányra készülnek, ebben nekik az lesz a feladatuk, hogy kezeljék a váratlan, rendkívüli helyzeteket.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki együttműködés bővítése jelentheti-e az MSZP és az Együtt-PM meglévő listáinak újranyitását, a politikus azt mondta: a dolog alfája és omegája, hogy a választót nem hozhatják olyan helyzetbe, hogy a politikusok huzakodása miatt elvesszen a szavazata.

"A legfontosabb az egyéni körzetek dolga, ebben kell megállapodásra jutni. Ám ezt úgy is el lehet rendezni, hogy a listákat nem kell újranyitni, mert az nem lenne szerencsés" - vélekedett.

A listákat szerinte egyetlen esetben érdemes igazán újranyitni: ha valamilyen váratlan fejlemény kapcsán célszerűnek és kivitelezhetőnek látszik a közös lista. Annak azonban nincs értelme, hogy helyeket és pozíciókat osztogassanak egymásnak.

Lendvai Ildikó azt is megerősítette, hogy átszervezték az MSZP sajtó és kommunikációs munkáját. Egyben cáfolta, hogy az ellenzéki erők már 2018-ra készülnének, mert a jövő évi választásokat már lefutottnak vélik.

"Aki eleve 2018-ra indul, az nem csak 14-et, hanem a jövőt is elveszti. Azt nem lehet mondani egy választónak: várj még tíz évet, mert én még kicsit jobban össze akarom szedni magam" - mondta a szocialista politikus.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×