eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövőre kiterjesztik a GYED-re jogosultak körét - a nap hírei

A Hússzövetség szerint a termékek bolti árán alig lesz érezhető a sertéshús áfájának csökkentése. A kultúra területén is dolgozhatnak ezentúl közmunkások.

A sertéshús áfájának csökkentéséről döntött a kormány. Januártól az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalék lesz a mostani 27 százalékról. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta, az intézkedés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. A döntést üdvözölte az Állattenyésztők Szövetsége, a Hússzövetség elnöke, Éder Tamás azonban arra figyelmeztetett az InfoRádióban, hogy az intézkedés a nyersanyagra vonatkozik, ezért a boltokban értékesített nyershúsnál és más húskészítményeknél nem lesz ekkora az áresés.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre - jelentette be a szociális és családügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós elmondta: 4 intézkedésről döntöttek a gyed extra esetében. Így egyebek mellett a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. - A GYED extra 65 ezer embert érinthet és 18,6 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

Az államfő aláírta a devizahitelesek megsegítését célzó, kedden megszavazott törvényt - értesült a Duna tévé Híradója. A módosítások értelmében a már működő árfolyamgát azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Az Áder János által aláírt törvény április végéig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot is.

Végleges megoldást sürgetett a devizahitelesek problémájára a jegybank igazgatója. Vonnák Balázs támogatja az árfolyamgátat, de kevesli, hogy eddig a devizahiteles állomány alig felénél kérték az adósok ezt a lehetőséget. A Nemzeti Bank szakemberei szerint azért vonakodnak a devizahitelesek az árfolyamgáttól, mert többen attól tartottak, hogy öt év múlva megnő a törlesztő részletük, negyedük pedig új megoldásokat szeretett volna látni.

Minden ötödik embert elküld a jegybank a felügyeleti területről. A döntést költséghatékonysággal indokolják. A Magyar Nemzeti Bank honlapján arról írnak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének október elsejei beolvasztása után megkezdték a párhuzamosságok áttekintését, és most megszüntetik a párhuzamos munkaköröket.

Kulturális közfoglalkoztatási programot indít a kormány. Négyezer fő részvételével, 2 és fél milliárd forintos kerettel valósul meg, a települések harmadát érinti. Közben drágának, megalázónak és hatástalannak nevezte a közmunka programot az LMP. Az ellenzéki párt szerint a kormány tavaly tízszer annyit költött erre, mint valós munkahelyek teremtésére.

Nem vásárolja meg a kormány a Dunaferr cégcsoportot. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az IDS Dunaferr Zrt. vezetősége az eladás helyett a társaság hosszú távú, stabil működtetésében érdekelt. Czomba Sándor hozzátette, a cégvezetés megerősítette a létszámleépítés tervét, de 400 dolgozót fognak elküldeni az eddig emlegetett 1500 helyett.

Egyhangúlag, valamennyi résztvevő és magyar parlamenti párt aláírásával fogadták el a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatát. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az ülés után azt mondta, a nemzetpolitika két legfontosabb kérdésében teljes a konszenzus. Nincs vita arról, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság és a szavazati jog, illetve az autonómia melletti kiállásról sem.

Több százezer embert veszített el az ország 1956-ban, nemcsak azokat, akik életüket adták a forradalomban, hanem azokat is, akik elhagyták a hazájukat - mondta a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor Veszprémben beszélt erről, ahol emléktáblát avattak annak a száz, többségében egyetemistának és oktatónak a tiszteletére, akiket 1956. november 8-án a városból hurcoltak el a Szovjetunióba.

Jogerősen felmentette a bíróság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjét, Tátrai Miklóst a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól a Bábolna-ügyként emlegetett eljárásban. Mezei László, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetője esetében hasonló döntést hozott a Győri Ítélőtábla. Tátrai Miklós egy másik büntetőperben még a bíróság előtt áll, a sukorói telekcsere körülményeit a Szolnoki Törvényszék vizsgálja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×