eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Török Gábor: Apróságok döntik el a győzelem arányát

Mindössze néhány százaléknyi szavazaton múlhat, hogy az új választási rendszernek adott esetben ne kétharmados, hanem négyötödös nyertese legyen, és mindezt a bizonytalanok dönthetik el - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző. Ugyanakkor a bizonytalanok sokszínűségére is felhívta a figyelmet.

Török Gábor szerint a magyarországi választási kampányok általában a küzdelmekről szólnak.

Azt tapasztaltam Magyarországon, hogy a választási kampányok általában nem szólnak semmiről, sem gazdaságról, sem politikáról, csak a küzdelmekről: ki hazudott, ki hamisított. Vagyis olyan témákról, amelyek az érzelmekre hatnak - mutatott rá a politikai elemző.

Ezt az érzelmi alapú kampányt pedig a bizonytalanok dönthetik el, ám ez a tábor korántsem egylényegű - figyelmeztetett Török Gábor.

Kifejtette, hogy a bizonytalanok táborában nagyon sok átmeneti állapot van. Így például aki a Fideszre szavazott 2010-ben, kicsit elbizonytalanodott, de soha nem szavazna a baloldalra, s most azon hezitál, visszamenjen-e a Fideszhez, vagy a Jobbikot válassza. Az a baloldali szavazó, aki csalódott a baloldalban, de nem szavazna soha a Fideszre, szintén bizonytalan, miként az is, aki senkit sem kedvel és biztosan nem megy el szavazni.

Ez a heterogén társaság dönthet tehát balra vagy jobbra, de a kép ezzel még nem teljes - jelezte az elemző.

Az is fontos, milyen eloszlásban vannak a bizonytalanok az egyes választókörzetekben. Hiszen - mutatott rá Török Gábor - ha csak 2-3 százalékot leveszünk a Fideszről vagy hozzáadunk, az egyik esetben a pártnak 120, a másikban 95 mandátuma lesz.

Nüansznyi dolgok tudják azt eldönteni, hogy az új választási rendszerünk egy meglepően arányos végeredményt hoz, vagy egy brutálisan aránytalant, amivel nemhogy kétharmada, de négyötöde lesz a győztesnek. Pár százaléknyi szavazaton múlhat, hogy a választási rendszernek milyen mechanizmusa lép működésbe - hangsúlyozta a politikai elemző.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×