eur:
394.29
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Több pénz jut jövőre a bölcsődéknek

Mintegy 30 százalékkal nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása az idei évhez képest a 2014-es költségvetésben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a kormány családpolitikájáról szóló keddi konferencián.

Soltész Miklós azt mondta, az önkormányzatok dönthetnek majd arról, hogy ebből a pénzből bért emelnek, beruházásokat finanszíroznak vagy a forrásokat eszközbeszerzésre fordítják.

Az államtitkár az elmúlt évi termékenységi adatokat ismertetve kisebb javulásról számolt be, továbbá a pozitív folyamatok között említette a házasságkötések számának növekedését és a válások valamint a terhességmegszakítások számának csökkenését.

Azt hangoztatta, egyre többen értik meg, hogy a családok a társadalom alapjai és ha a családok erősek, akkor erősödik a magyar társadalom egésze is. Ezzel összefüggésben arról beszélt, sok nyugat-európai országban természetes a nevelőszülői hivatás, illetve az örökbefogadás, és szeretnék elérni, hogy ez Magyarországon is minél elfogadottabbá váljon.

Fülöp Attila a tárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a költségvetéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy jövőre - az ideinél mintegy 50 milliárd forinttal több - várhatóan 230 milliárd forint maradhat a családoknál a kibővített adó-, és járulékkedvezmény-rendszernek köszönhetően.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója egyebek mellett arról beszélt, az alacsony termékenységi adatok hátterében az állhat, hogy a nők egyre később - átlagosan 29 éves koruk körül - szülik első gyermeküket. Szólt arról is, hogy a 35 év feletti nőknél mérték a termékenységi arányszám legnagyobb növekedését.

Elmondta, a Ratkó-korszak "hullámai már elcsitultak", és a statisztikában már nincs olyan jelenség, ami azt mutatná, hogy számítani lehetne egy újabb természetes "baby boomra". Ez azt jelenti szerinte, hogy "óriási családpolitikai erőfeszítések" szükségesek ahhoz, hogy a jelenlegi gyerekvállalási tendencia megváltozzon.

A kutató a népességnövekedésre ható pozitív jelenségek között említette a házasságok számának kis mértékű növekedését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságokban több gyermek születik, mint az élettársi kapcsolatokban. Ennek az oka szerinte az, hogy a magyar társadalomban nagyobb stabilitást jelent a házasság, és így abban a szülők nagyobb eséllyel vállalnak gyermekeket.

Szólt arról is, hogy felmérések szerint sok szülő anyagi okok miatt nem vállalja a harmadik vagy még további gyermekeit. Orbán Balázs szerint ezeknek a szülőknek lehet ösztönző a most kiterjesztett családi adó-, illetve járulékkedvezmény.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a gyerekeket vállaló családok hosszú távon, nem pedig kormányzati ciklusokban gondolkodnak, így például nem függeszthetik fel a gyereknevelést egy kormányváltás esetén.

Ezért hoztak sarkalatos, tehát kétharmados többséget igénylő törvényt a családok védelméről, így nem történhet meg az, hogy egy új kormány feles többséggel megváltoztatja a jelenlegi családpolitika alapjait - magyarázta, hozzátéve, hogy könnyebb Magyarországon új miniszterelnököt választani, mint a családpolitika sarokköveit megmozgatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×