eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Skrabski Fruzsina: magukat is hibáztatják a megerőszakolt háborús áldozatok

A II. világháborúban résztvevő szovjet katonák erőszakoskodásairól szól Az elhallgatott gyalázat című film. Az erőszak természetét bemutató film rendezője, Skrabski Fruzsina az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a probléma most is létezik, akár családon belül is.

A pszichológiában ismert fogalom az áldozatot hibáztató magatartás - emlékeztetett Skrabski Fruzsina. Ennek kapcsán felidézte, hogy a filmben is elment egy koszorúzásra, ahol a felszabadító szovjet hadseregre emlékeztek munkáspárti emberek. Amikor arról beszélgetett velük, miért ünneplik a megerőszakoló katonákat, azt mondták: hát, ezek a lányok kacérkodtak velük.

Ez nagyon jellemző reakció volt akkoriban - mutatott rá a filmrendező. Szerinte a kommunista propaganda is próbálta ezt elhitetni, hiszen maga a probléma fennállt, erre valamilyen magyarázatot kellett adni. Másrészt általában az emberek valamiért úgy képzelik, hogy ilyen nem történik meg, biztosan tesz azért valamit az a nő is - tette hozzá, azzal:szörnyű ez az áldozatot hibáztató magatartás.

A legszörnyűbb pedig az, hogy az érintett nő is hibáztatja magát, azt gondolja, talán valamit másként kellett volna csinálnia, hogy megmeneküljön - hangsúlyozta Skrabski Fruzsina.

A filmrendező szerint ez a téma jelenleg is aktuális. A családon belüli erőszak ma is létezik, és ma is jellemző, hogy akivel ez megtörténik, nagyon nehezen beszél róla.

Remélem, a filmnek olyan hatása is van., hogy a mai erőszakáldozatok is mernek beszélni a velük történtekről. Márpedig ez érdemes lenne, mert az áldozatoknak talán úgy nagyobb esélyük van újra normális életet élni - vélekedett.

A filmből is kiderül: a megerőszakolt nők zömében tönkrementek az elszenvedettek hatására. De ha beszélhettek róla, az biztosan komoly segítséget jelentett számukra a feldolgozásban. Ám az, hogy ők a történtek után magukat is kirekesztették, vagy a közösség rekesztette ki őket, elviselhetetlen fájdalmat okozott nekik és sokan közülük öngyilkosok is lettek - emlékeztetett Skrabski Fruzsina.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×