Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Döntött az Országgyűlés az árfolyamgát kiszélesítéséről - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Telenor mobilcéggel. Eladja az EGIS részvényeit a többségi tulajdonosnak a nemzeti vagyonkezelő.

Döntött az Országgyűlés az árfolyamgát kiszélesítéséről és meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot április 30-ig. A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére beterjesztett fideszes indítványt. A döntéssel a már működő árfolyamgát azoknak is hozzáférhetővé vált, akik eddig nem léphettek be. Az árfolyamgát megnyitása a jövő héttől hatályos.

A miniszterelnök szerint Magyarország lassan visszaszerzi elvesztett pozícióit, a magyarokkal pedig lehet jó üzletet kötni. Orbán Viktor úgy véli: ezt üzeni a Telenorral most kötött stratégiai megállapodás. A norvég telekommunikációs cégcsoport törökbálinti központjában a kormányfő komoly elismerésnek nevezte a vállalat magyarországi működését. A Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója azt közölte: a cég elkötelezett abban, hogy további 10 milliárd forintot fektessen be a hipernet 4G internet-szolgáltatásának fejlesztésébe.

Jövőre 100 ezer forint fölötti minimálbér várható. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint már elkezdődtek a bértárgyalások, és ezek legkésőbb december elejéig le is zárulnak. Az államtitkár beszélt arról is, hogy Magyarországon nőttek a legjobban a minimálbérek 2010 és 2013 között a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet 34 tagországa közül. Évente csaknem 10 százalékos volt az emelkedés.

December közepéig fejenként átlagosan nettó 32 ezer forint extra juttatást kapnak a vasúti dolgozók. A fejlesztési minisztérium szerint ezzel teljesül a 2011-ben a kormányfő és az érdekképviseletek vezetői közötti megállapodás, amely a vasutasok pénzügyi ösztönzésére három év alatt bruttó 5 milliárd forintot szánt. Az extra juttatás mintegy 30 ezer dolgozót érint.

Felajánlja az EGIS részvényeit a többségi tulajdonosnak a nemzeti vagyonkezelő. Az értékpapírokat a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól vették át, az eladás 10 és fél milliárd forint többletbevételt jelent a költségvetésnek. Eddig alig 5 százaléka volt a magyar államnak a gyógyszercégben.

Módosította az e-útdíj-köteles útszakaszok listáját a fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné döntésének köszönhetően 13 kilométerrel kevesebb, 6500 kilométernyi úton kell fizetniük a fuvarozóknak. A tárcavezető szerint sikeres az elektronikus útdíj rendszer, amely eddig 58 milliárd forintot hozott az államnak.

Fokozatosan javuló gazdasági teljesítménnyel számol Magyarországon előrejelzésében az Európai Bizottság. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény számításai szerint Magyarországon tartható a maastrichti hiánycél, a költségvetési hiány idén a GDP 2,9, 2014-ben kereken 3, az azt követő évben pedig 2,7 százaléka lesz. A nemzetgazdasági miniszter szerint Brüsszel elismerte az ország hároméves teljesítményét a most közzétett őszi gazdasági előrejelzésével.

Újabb két magyarnak ítélt meg állami kártérítést az Emberi Jogok Európai Bírósága. Egy szolnoki lakos 12 ezer euró kártérítést kap, mert előzetes letartóztatása alatt túlzsúfolt börtönben tartották két éven át. A másik esetben a végkielégítés 98 százalékos megadóztatását nyilvánította, nem jogerősen, a tulajdonjog megsértésének a strasbourgi testület. 11 ezer eurót kaphat a 2011-ben elbocsátott minisztériumi alkalmazott.

Fontos szabályok már nem hiányoznak a jövő évi választások lebonyolításához - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely hozzátette, minden feltétel ismert, már nem fog változni a választások új rendszere. Arról is beszélt, hogy 4 milliárd forint megspórolását jelenti, hogy a választás egyfordulós lesz.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint nem tartható és áruellátási zavarokat okozhat az online pénztárgépcserére megjelölt év végi határidő. A szervezet ezt azután közölte, hogy a nemzeti fejlesztési minisztérium a sajtóértesüléseket cáfolva bejelentette: nem hosszabbítja meg a december végi határidőt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy véli: a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig.