eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Árfolyamgát és kilakoltatási moratórium - ma is ülésezik az Országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén kivételes sürgős eljárás után mindenkinek lehetővé teszi a belépést az árfolyamgátba, és április 30-ig kiterjeszti a végrehajtási moratóriumot, továbbá elfogadhatja azt a kormánypárti javaslatot, amely szabadságvesztéssel teszi büntethetővé a becsületsértő felvételek készítőit.

A Ház ülése reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően születhet határozat arról a kormányzati javaslatról, amely a tervek szerint azoknak is biztosítaná az árfolyamgátat, akiknek 90 napon túli fizetési késedelmük van. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a javaslat vitájában azt mondta, legalább egy megoldást mindenkinek biztosítanak a devizahitelével kapcsolatos problémájára.

A parlament emellett elfogadhatja a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását is, amit a bajai videoüggyel indokoltak a kormánypártok. E szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntethető.

A szavazások után a 2014-es büdzsét megalapozó törvénymódosításokról kezdődik összesen több mint ötórásra tervezett általános vita. A kormány költségvetési javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A kabinet várakozása szerint a fogyasztás 1,9 százalékkal, a reálkereset 2 százalékkal nőhet jövőre, míg az államadósság a GDP 76,9 százalékra csökken az idén év végén várható 77,4 százalékról.

Ugyancsak az e heti második ülésnapon tárgyalhatják az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×