eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ügynökmentes kormányt akar a cseh államfő

Milos Zeman cseh köztársasági elnök csak olyan személyt nevez ki miniszternek, aki tiszta átvilágítási bizonyítvánnyal rendelkezik - közölte az államfői iroda hétfőn.

"A törvény semmiféle kivételt nem tesz lehetővé. A kormány tagjainak kinevezésekor a köztársasági elnök eddig is megkövetelte az összes feltétel teljesítését, s ez így lesz ezután is" - jelentette ki Hana Burianová elnöki szóvivő.

Az átvilágítási törvényt, amely bizonyos állami tisztségek betöltésének feltételeit tartalmazza, 1991-ben fogadta el a csehszlovák parlament, és eltérően Szlovákiától az önálló Csehországban továbbra is érvényben van. A törvényben meghatározott feltételek egyike, hogy az illető 1989 előtt semmiféle módon nem működött együtt a kommunista állambiztonsággal (StB). Politikai funkciókra a törvény nem vonatkozik.

Az átvilágítási törvény elfogadott és ma is érvényes formája a kezdetektől fogva éles viták tárgya. A leglényegesebb kifogás, hogy a jogszabály csak arra ad választ, kinek a neve található meg az StB-vel együttműködők különböző listáin. Akinek a neve ott van, nem kaphat tiszta átvilágítási bizonyítványt. A törvény szerint az akták tartalmát nem kell vizsgálni. Ezt sokan igazságtalannak tartják, és a jogszabály megváltoztatását követelik.

Az utóbbi 22 évben több tucatnyi ismert közéleti személyiség bíróság előtt kérte aktái tartalmának megvizsgálását, s az eredmény alapján elérte, hogy nevüket törölték az StB-vel együttműködők jegyzékéből. Ilyen pert nyert például Jan Kavan volt szociáldemokrata külügyminiszter vagy Jirina Bohdalová, az egyik legnépszerűbb színésznő.

A téma annak kapcsán vált újra időszerűvé, hogy Andrej Babisnak, az előre hozott képviselőházi választáson második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom multimilliárdos vezetőjének neve is megtalálható az egykori állambiztonsággal együttműködők listájában. Babis azonban azt állítja, hogy nem működött együtt az egykori állambiztonsággal, nyilvántartása jogtalan és Pozsonyban bírósági pert indított neve megtisztítása érdekében. A nagy érdeklődéssel kísért perben a döntés januárban várható.

Prágai megfigyelők szerint az elnöki iroda közlése üzenet Babisnak, aki a legutóbbi időkben többször is azt mondta, bizonyos esetekben hajlandó lenne elvállalni a pénzügyminiszteri tisztséget. Babis ugyanakkor Zeman bírálói közé tartozik.

Jogi szakértők szerint ebben az ügyben az átvilágítási törvény nem fogalmaz egyértelműen. "A kormány egyértelműen politikai szerv, rá tagjaira nem vonatkozik a törvény. Ugyanakkor a miniszterek állami tisztviselők is, tehát rájuk ilyen értelemben már vonatkozik a törvény" - írta le a helyzetet a Lidové Noviny című napilapban Eliska Wagnerová, az alkotmánybíróság volt alelnöke.

Amennyiben a probléma valóban felmerül, a vitát, tehát a törvény értelmezését, az alkotmánybíróságnak kell eldöntenie. A korábbi államfők - Václav Havel és Václav Klaus - a miniszteri jelöléseknél a hozzáférhető információk szerint megkövetelték a tiszta átvilágítási bizonyítványt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×