Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kishantos ügye nem kerül az Országgyűlés elé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította a kishantosi biogazdálkodási és népfőiskolai program folytatásának lehetővé tételéről szóló országgyűlési határozati javaslat tárgysorozatba vételét az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői budapesti ülésén.

A határozati javaslatot - amelyet Szabó Rebeka (független) terjesztett be - a testület 6 igen és 14 tartózkodás mellett utasította el.

Szabó Rebeka egyebek között azzal érvelt indítványa mellett, hogy a kishantosi vidékfejlesztési központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre, és 15 éve vegyszermentes ökológiai gazdálkodást folytat az államtól bérelt területeken. A központ nonprofit módon működik, és nemcsak ökológiai gazdálkodást folytat, hanem népfőiskola tevékenységet is végez, oktatja is a biogazdálkodást - tette hozzá.

Emlékeztetett: Kishantoson sokféle ökoterméket állítanak elő, egyebek mellett vetőmagokat, kenyérgabonát, napraforgót és már takarmánynövényeket is, ezeket bel- és külföldi piacon is értékesítik. A kishantosi gazdaság 18 embernek ad állandóan munkát, számos idénymunkás is dolgozik itt esetenként, továbbá 200 fiatal továbbképzésében vállaltak szerepet.

A képviselő kifogásolta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) nem hosszabbította meg a kishantosi vidékfejlesztési központ haszonbérleti szerződéseit, amelyek október 31-én jártak le, ehelyett "szétszedte" a központ 452 hektáros földterületét, és 10 részletben megpályáztatta. A feltételek között az ökogazdálkodás folytatása nem szerepelt, és a központ egyetlen pályázata sem nyert.

Szabó Rebeka rámutatott: olyan cég is a mostani nyertesek között van, amelynek a tevékenységi körében nem szerepel a mezőgazdaság.

A testület 7 igen és 9 tartózkodás mellett nem adott szót a nem bizottsági tag Ángyán József (független) országgyűlési képviselőnek a téma tárgyalásakor.

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke kifejtette: nem jellemző, hogy az Országgyűlés olyan határozati javaslatot fogadna be, amelyet egy cég érdekében nyújtottak be. Ezzel a javaslatot nem szokásos parlamenti indítványnak minősítette. A bizottságot nem tartotta illetékesnek az ügyben a "döntnöki" szerepre, mivel - mint mondta - a testületnek ebben a kérdésben nem volt, és nem is lesz semmilyen jogköre.

Megjegyezte: a földügyek körül a választások közeledtével érzékelhetően megnövekedett az ellenzéki aktivitás.

A bizottsági ülést követően Szabó Rebeka sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy a kishantosi központ megmentése érdekében számos civil szervezet és biogazdálkodással, illetve biotermék-kereskedelemmel foglalkozó cég és magánszemély fogott össze. Ez azt mutatja - hangsúlyozta -, hogy ez nem politikai, hanem társadalmi ügy.