eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormány átvállalja az önkormányzatok hátramaradt adósságát is - a nap hírei

Országszerte és a fővárosban is megemlékezéseket tartottak 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján. A kormány átvállalja az önkormányzatok hátramaradt adósságát is február végéig. Gyanúsított lett a feleségét bántalmazó volt fideszes képviselő.

Országszerte és a fővárosban is megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulóján. A nemzeti gyásznapon az államfő a rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzott. Áder János lerótta kegyeletét Nagy Imre egykori miniszterelnök sírjánál is. A parlamentben átadták a Mindszenty-emlékérmet Wittner Mária országgyűlési képviselőnek, '56-os halálraítéltnek és Brusznyai József váci egyházmegyés áldozópapnak, a forradalom utáni megtorlás egyik elszenvedőjének. A gyásznap este hét órától emlékkoncerttel zárult a fővárosi Szent István-bazilikában.

A kormány átvállalja az önkormányzatok hátramaradt adósságát is február végéig. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint csaknem 420 milliárd forintról van szó. Lázár János közölte: a kormányfő november 19-én Kaposváron gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.

Az árfolyamgát teljes megnyitásáról és a kilakoltatási moratórium kiszélesítéséről nyújtott be javaslatot a parlamentnek a Fidesz. Az előterjesztésről, - amelyet a kormány támogat - sürgősséggel már holnap(kedd) dönthet az Országgyűlés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a tárca szakértői a devizahitelesek helyzetének megnyugtató rendezéséig, a jogi feltételek tisztázásig folytatják az egyeztetéseket. Az MSZP szerint Rogán Antal indítványa csak a Fidesz által gerjesztett probléma elodázása, a Jobbik átfogó indítványokat vár, mert szintén úgy véli, hogy az elképzelés csak újabb időhúzás. Az LMP inkább megkönnyítené az adósok perindítási lehetőségeit.

Több mint 1700 önkormányzat kap tűzifa-támogatást. Összességében csaknem 2 milliárd forintnyi segítségről van szó, ami körülbelül a duplája a tavalyi keretnek. A települések október közepéig igényelhettek pénzt, az elnyert forrásból vásárolt tüzelőt szociálisan rászorulók kapják majd, természetbeni juttatásként. Azt helyi rendeletben kell meghatározni, kik részesülhetnek támogatásban, ellenszolgáltatás nem kérhető a tűzifáért cserébe.

Drágul a gázolaj szerdán, a benzin ára nem változik. A MOL literenként bruttó két forinttal emeli a dízelolaj árát. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin így átlagosan 392-393, a gázolaj 415-416 forintba kerül. Kökösi Gábor hozzátette: a gázolaj mostani emelkedését a forint gyengülésének és a dollár erősödésének együttes hatása okozta.

Pályázat nélkül is nyithatnak kaszinót a megbízható szerencsejáték-szervezők. A parlament kormánypárti szavazatokkal fogadta el a törvénymódosítást, amely részletesen meghatározza, mi alapján minősül egy szervezet megbízhatónak. A döntés értelmében a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

Áfacsökkentést sürget a Baromfi Termék Tanács, a szakmai testület szerint ez a lépés létfontosságú az ágazatban. A tanács úgy véli, ha a kormány a mostani 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát, akkor visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna. Csalódottan vették tudomásul, hogy a kormány által jóváhagyott adótörvény-tervezetből kimaradt ez a lépés.

Várhatóan 180 munkatársától válik meg a British American Tobacco Magyarországon. A cég a veszteségek miatt szükséges átszervezésekkel indokolta a döntést, amely nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. Az átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A gazdasági válság kezdete óta a társaság eladásai folyamatosan csökkentek.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség az élettársát bántalmazó Balogh József független országgyűlési képviselőt. A politikus teljes körű beismerő vallomást tett. A 8 napon túl gyógyuló bántalmazást még áprilisban követte el Balogh József a család fülöpházi tanyáján. Többször megütötte élettársát, aki orrcsonttörést, többszörös járomcsont-törést és egyéb sérüléseket szenvedett. A politikus május 2-án kilépett a Fidesz-frakcióból, és kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×