Így alakulhat az üzemanyag ára a jövő héten

Infostart
2013. november 2. 15:45
Bár a hét utolsó napján jelentős eséssel zárt az olaj, a finomított termékárak vegyesen mozogtak. Ráadásul most a forint sem segítette az autósokat, sőt a hazai fizetőeszköz gyenge teljesítménye miatt akár drágulás is jöhet a jövő héten - írja a Portfolio.hu.

Tovább esett a Brent árfolyama, a hét utolsó napján már a 106 dolláros szint alatt cserélt gazdát az olaj hordója, amire legutóbb augusztus végén volt példa. A kínai lassulástól való félelem mellett a növekvő amerikai olajkészletek is lefelé nyomták a fekete arany árfolyamát - olvasható a Portfolio előrejelzésében.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai vegyesen mozdultak a hét egészét tekintve. A benzin esetében látott 1,2 százalékos csökkenés és a dízel esetén tapasztal 0,8 százalékos emelkedés nem indokolna további árváltozást.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 212,5-es átlagos szintekről a héten 215,2-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A benzin 0,1, a gázolaj forintban mérve 2,1 százalékos drágulást produkált, mely nagyrészt a hazai fizetőeszköz rossz teljesítményének tudható be.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán minimális árelmozdulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A benzin ára várhatóan nem változik, míg a gázolaj esetében literenként 2-3 forintos áremelésre kerülhet majd sor, de a Mol eddigi gyakorlata alapján az árak változatlanul tartása sem lenne meglepetés. Az áremelést nagyrészt a forint gyenge teljesítménye indokolná.