eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma

Így számolt a kormány a 2014-es büdzsében - a nap hírei

A kormány 2 százalékos reálkereset emelkedéssel számolt a jövő évi költségvetés tervezésekor. A hús áfájának csökkentésére is megteremti az elvi lehetőséget a jövő évi költségvetés. Patyi András lett a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Fideszes munkacsoport vizsgálja, hogyan lehetne az alaptörvénybe foglalni a rezsicsökkentést.

A kormány a fogyasztás 1,9 százalékos bővülésével és 2 százalékos reálkereset emelkedéssel számolt a 2014-es költségvetés tervezésekor. A büdzsé benyújtásakor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a nyugdíjakat az idei infláció mértékével, 2,4 százalékkal emelik. Hozzátette: a hús áfájának csökkentésére is megteremti az elvi lehetőséget a jövő évi büdzsé. Varga Mihály emlékeztetett ugyanakkor, hogy a hús forgalmi adójának megváltoztatásáról még nem született kormánydöntés. A tárcavezető közölte: a jövő évi költségvetésben nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig az ideinek egyötödével nagyobb, 120 milliárd forintos tartalék fedezheti. Az előterjesztésben GDP-arányosan 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol a kabinet.

Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság elnökévé az alakuló ülésen, az elnökhelyettes Bozsóki Éva lett. A testület államfő által jelölt hét tagját és három póttagját előzőleg az Országgyűlés kétharmados többséggel választotta meg kilenc évre. A döntéssel megszűnt az Országos Választási Bizottság tagjainak mandátuma.

Újra megtiltható az utcán élés bizonyos közterületeken, miután a parlament megszavazta a szabálysértési törvény erre vonatkozó módosítását. A kormánypárti képviselők által elfogadott szabályozás alapján akár elzárásra is ítélhetik a világörökségi területeken élő hajléktalanokat, az önkormányzatok pedig ismét korlátozhatják az otthontalanok életvitelszerű közterületen tartózkodását. Budapesten a fővárosi önkormányzat alkothat erről rendeletet.

Megvalósulhat a tervezett sportközpont a Normafánál, miután az Országgyűlés elfogadta az erre vonatkozó törvényt. A döntés nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést. Az előterjesztő Pintér Sándor belügyminiszter közölte: a területen olyan közparkot alakítanak ki a táj- és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, amely egész évben biztosítja a Normafa kihasználtságának feltételeit.

Levélben fogalmazta meg aggályait a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezésekkel kapcsolatban a legfőbb ügyész. Polt Péter egyik kifogása arra vonatkozik, hogy a bíróság az állam javára ítélheti meg a termőföld tulajdonjogát egy jogellenes ügyletben. Az aggályok második köre a jogkövetkezmények visszamenőleges hatályú alkalmazásával foglalkozik. A kormány a kifogások tudatában továbbra is támogatja a törvényjavaslatot.

Fideszes munkacsoport vizsgálja majd, hogy az alaptörvénybe lehet-e foglalni a rezsicsökkentést. Rogán Antal frakcióvezető jelentette be, hogy öt kormánypárti képviselőnek három hete lesz a vélemény alkotásra. Rogán Antal arról is beszélt, hogy a frakció támogatja az áram-, gáz- és távhőszolgáltatás árának újabb, a tervek szerint november elsejétől hatályos 11,1 százalékos csökkentését.

A kisebb keresetűeket segítő, a jómódúakat azonban nem támogató rezsicsökkentéssel, az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklésével és az egykulcsos adó eltörlésével segítené elő az MSZP a megélhetési költségek csökkentését. Mesterházy Attila pártelnök szerint nincs szükség rezsicsökkentési szabályok alkotmányba foglalására.

A bankrendszer felügyeletének erősítését szorgalmazta a jegybank harmadik alelnökének jelölt Windisch László a parlamenti bizottsági meghallgatásán. Úgy fogalmazott, fontos feladatának tekinti, hogy visszaállítsa az emberek pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett bizalmát, valamint azt, hogy az ügyfelek mögött erős, elkötelezett pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezet álljon.

A következő években is teljes kapacitással működik majd a Mercedes kecskeméti gyára. Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a piac jól fogadta a Magyarországon gyártott típusokat, amelyeknek új generációját 4 év múlva mutatják be. Hozzátette: a tulajdonos Daimler AG a termelés növelésével számol.

A Kapos folyóba került szennyezés miatt már a Sió csatornán mentik a halakat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: Szekszárdnál merülő falak segítségével próbálják összegyűjteni az elbódult halakat, majd a már kitisztult felső szakaszon engedik szabadon őket. A Kaposból ilyen módszerrel 10-15 mázsányi halat sikerült megmenteni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×