Az MVM-nek is nonprofittá kell válnia - a nap hírei

Infostart
2013. szeptember 29. 21:07
Az állami tulajdonú MVM-nek is nonprofit módon kell majd szolgáltatnia a lakosságnak - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Keddtől a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésre is szükségük lesz a pénztárgép-cserére kötelezetteknek. Ausztriában egy magyar állampolgár meghalt egy közúti balesetben.

Az E.On gázüzletágának hétfői visszavételével az államnak már lehetősége lesz az ártárgyalásra, a tényleges kereskedelmi folyamatok befolyásolására a földgázimportnál - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy az áramszolgáltatásban az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szerepe erősödni fog, de szintén nonprofit módon kell majd szolgáltatnia a lakosságnak. Hozzátette: hat-hét közműcég tulajdonosával tárgyalnak a visszavásárlásról. Németh Lászlóné azt is elmondta: az önkormányzatok terhein főként a PPP-szerződések megszüntetésével igyekeznek könnyíteni, a következő uniós költségvetési ciklusban a kötöttpályás közlekedést fejlesztenék, illetve a három- és négyszámjegyű utakat újítanák fel.

A rendszeresen sportoló fiatalokra is kiterjesztené az utazási kedvezményt a Jobbik. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a lakóhelyük és a szervezett sport helyszíne között 90 százalékos kedvezmény járjon a fiataloknak, erről határozati javaslatot terjesztenek a parlament elé. Jelenleg csak a középiskolás és felsőoktatási intézménybe járó fiatalok válthatnak kedvezményes bérletet a lakóhelyük és az oktatási intézmény között. A Jobbik szerint azonban a vidéken és kistelepülésen élő fiatalok gyakran nem tudnak azon a településen sportolni, ahol élnek vagy tanulnak, a heti többszöri edzés miatti utazások pedig megterhelik a családok kasszáját.

A Fidesz által felmondott szolidaritási szerződés újrakötését ígérte Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján, a Clark Ádám téren. Az Együtt - Párbeszéd Magyarországért Szövetség vezetője arról beszélt, hogy ha győznek 2014-ben, ismét alapelvvé teszik, hogy a többség kötelessége segíteni azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról, a segítségre szorulók kötelessége pedig törekedni arra, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből. A tüntetés végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, amit aztán ledöntöttek. Kónya Péter, a Szolidaritás Társelnöke úgy fogalmazott: a szobor jelképezte mindazt, amitől jövőre meg akarnak szabadulni. A Fidesz szerint Bajnai Gordon nem is tudja, mi az a szolidaritás.

Önállóan indul a jövő évi országgyűlési választásokon a Negyedik Köztársaság Mozgalom, miután az LMP elutasította, hogy választási szövetséget hozzanak létre. Az egyeztetések még szeptember közepén kezdődtek. Az LMP azt közölte: továbbra is hajlandó választási együttműködésre a Negyedik Köztársaság Mozgalommal, de közös választási pártot nem akarnak. Tegnap a szociáldemokraták is úgy döntöttek, hogy önállóan indul a választásokon. A párt országos választmányi bizottsági ülésén a tagok azért javasolták ezt, mert a demokratikus ellenzéki pártok egyike sem támogatta a tömörülés nyugdíjasokra vonatkozó cselekvési tervét.

Tájékoztatást vár a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjétől egy rózsadombi ingatlanvásárlás ügyében az MSZP. Az ellenzéki párt azt szeretné megtudni, hogy miből vásárolt ott százmillió forint értékű lakást. Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes emlékeztetett arra: a héten nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó arról beszél, hogy százmillió forintos kenőpénzeket fizetett ki zuglói közbeszerzéseknél. A héten a kerületi polgármester feljelentést tett a zuglói önkormányzattól kikerült hangfelvétel miatt. A fideszes Papcsák Ferenc szerint megrendezett volt a személye lejáratását célzó beszélgetés.

Készpénzben is fel lehessen venni a munkabért - ezt szorgalmazza a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szövetség közleménye szerint akár ezer forintnál is többe kerülhet a fogyasztónak, amikor pénzt vesz ki egy bankautomatából, és egyre gyakoribbak az olyan fogyasztói kifogások, amelyek a magas összegű tranzakciós díjakat sérelmezik. Ezért szeretnének törvényi garanciát arra, hogy a fizetést ne csak átutalással lehessen megkapni.

Október 1-jétől, vagyis keddtől a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésre is szükségük lesz a pénztárgép-cserére kötelezetteknek. Az érintett vállalkozások már szeptember elseje és 30-a között is csak akkor használhatják a régi gépeket, ha az új típusú, on-line kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztráltak, azaz üzembe helyezési kódot kértek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Október 1-jétől ehhez járul az új feltétel, a visszaigazolt rendelés. Ha az érintettek teljesítik a két elvárást, akkor az adóhatóság október 1-je után nem alkalmaz szankciót azért, mert a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették.

Ausztriában egy magyar állampolgár meghalt és három megsérült a Nezsider körzetében történt közúti balesetben. Egy osztrák autó a B10-es úton Zuránynál áttért a szemközti sávba, ott súrolt egy szembejövő magyar autót, majd frontálisan összeütközött egy másik magyar gépkocsival. Két súlyos sérültet mentőhelikopterrel vittek a kismartoni és bécsújhelyi kórházba. Az ausztriai A21-es autópályán egy nyerges vontató, egy utánfutóján autót szállító kisteherautó és egy személyautó karambolozott, utóbbi 28 éves magyar vezetője megsérült, őt a mödlingi kórházba vitték.