eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Martens: a választások miatt 2014 sorsdöntő év lesz a Fidesznek

Megkezdődött a Fidesz XXV. kongresszusa szombat délelőtt Budapesten, a Millenáris Parkban. A tisztújító tanácskozást a színpadra is kivetített - a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésről már ismert - Magyarország nem hagyja magát! címmel tartják. Wilfried Martens köszöntőlevelében kiemelte, hogy a választások miatt 2014 sorsdöntő év lesz a Fidesznek, amelyet a néppárt támogatni fog, és szerinte mind a Fidesz, mind pedig a néppárt győzni fog jövőre.

A küldöttek és a meghívottak tíz órára teljesen megtöltötték a rendezvénynek otthont adó épületet. A résztvevők felállva, tapssal fogadták a helyszínre tíz óra után néhány perccel megérkező Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnököt, ezt követően pedig a Fidesz nagygyűléseiről látható képeket vetíttek ki.

A résztvevőket Tarlós István főpolgármester köszöntötte, aki a kormány és a főváros stabil szövetségét méltatta, s jelezte: az előző ciklusokkal szemben immár nem Budapestnek van országa, hanem Magyarországnak fővárosa.

A korábbi kormányra és városvezetésre utalva kijelentette: "nem egy irányba rángatták a hámot, amit megsínylett a város". Hozzátette: a Fidesz-kormány és az új városvezetés egyesítette erőit, az élhető főváros egyre közelebb van. Azt mondta, több mint 20 nagyberuházást készítettek elő, amelyet a kormány is támogat.

A főpolgármester beszélt a fővárosi önkormányzat hagyatékáról, megjegyezve: egyes klubokban fogadni lehetett arra, mikor omlik össze a közösségi közlekedés. Kitért a 90-es évek robbantásaira, valamint az "intézményesített pénzügyi visszaélésekre". Utóbbi kapcsán azt mondta: Budapesten megszokott esemény volt, hogy az önkormányzati cégek vezetői zárkában kötöttek ki.

Tarlós István szerint az új választások közeledtével meg kell jegyezni, hogy a "lidérces évek új köntösben" újra előkerültek, de bízik abban, hogy az emberek kitartanak a négy éve tett elhatározásuk mellett, és újra bizalmat szavaznak Orbán Viktornak és a Fidesznek.

Beszédében kitért arra is: 2010-ben olyan körülmények közé érkeztek, ahol évtizedeken át "szálirány ellen fésülték a történelmet, de a fagyos kelet mára szövetséges lett, és bizonyos, hogy növekvő szerep vár rá a nehéz időket élő Európában". Az eltelt kormányzati időszak egyik nagy erényének nevezte, hogy kormány képes volt mindenki számára érthető üzeneteket adni a bonyolult viszonyrendszerről. Ennek kapcsán kifejtette: "közös úton haladunk, ismerjük a szabályrendszert, de a járművet, annak sebességét, a gyorsítósáv, illetve a parkolók igénybevételét magunk akarjuk és fogjuk meghatározni".

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke arról tájékoztatott, hogy jelenleg 35 393 Fidesz-tag van az országban. A politikus szombaton 1691 küldött mandátumának igazolására tett javaslatot, amelyet a kongresszus egyhangúlag elfogadott. Közölte: ennek alapján 846-an szükségesek a határozatképességhez. Mivel a tanácskozás megnyitójáig csaknem 1300-an regisztráltak, a kongresszus határozatképes - mondta Nagy Gábor Tamás, aki emlékeztetett arra, hogy eredetileg júniusban tartották volna a tisztújító kongresszust, de a dunai árvízre tekintettel elhalasztották.

A kongresszus levezető elnökének Szájer Józsefet választották, a levezető elnökség tagjai pedig Járóka Lívia európai parlamenti képviselő és Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója lett.

A tanácskozás tagjait levélben köszöntötte Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke. A politikus levelét Kocsis Máté olvasta fel. Wilfried Martens a néppárt nevében örömmel küldte támogató és bátorító üzenetét. Mint írta, mindenki tisztában van azzal, milyen kihívások előtt áll Európa, a válság hatása pedig Magyarországot sem kerülte el.Felidézte ugyanakkor, hogy a Fidesz-kormány 2010-ben nem akart kibújni a feladat alól, nekifogott a feltétlenül szükséges intézkedések sorozatához. A magyarok felismerték, hogy szükség van a reformokra, és támogatták a kormányt azok végrehajtásában. Mindennek meglett az eredménye is, hiszen a nemzetközi befektetők bizalma helyreállt, az előrejelzések szerint visszatér Magyarországon a növekedés, a siker legkézzelfoghatóbb bizonyítéka pedig az, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, és visszafizette az IMF-hitelt - fogalmazott Wilfried Martens, aki szerint nem térhetnek vissza "a sötét idők", mert túl sok forog kockán.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a választások miatt 2014 sorsdöntő év lesz a Fidesznek, amelyet a néppárt támogatni fog, és szerinte mind a Fidesz, mind pedig a néppárt győzni fog jövőre.

Ezt követően a testületi beszámolókkal folytatódott a kongresszus, ahol ezután alapszabályt módosítanak a küldöttek, politikai nyilatkozatot fogadnak el, megtartják a tisztújítást, majd felszólalnak a párt vezetői, köztük Orbán Viktor.

A sajtó nyilvánossága előtt zajló kongresszus vendégei között van mások mellett Balázs Péter és Nemcsák Károly színházigazgató, Blaskó Péter színművész, Kun Miklós történész, Jókai Anna író, Deák Bill Gyula és Balázs Fecó zenész, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál volt köztársasági elnök felesége, több határon túli magyar politikus - köztük Kelemen Hunor, Tőkés László, Toró T. Tibor és Pásztor István - és a diplomáciai testületek tagjai.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×