eur:
393.78
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A jövő évi választásra hangolta a Fidesz kongresszusának résztvevőit Orbán Viktor - a nap hírei

A jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a Fidesz XXV. kongresszusának résztvevőit Orbán Viktor újraválasztott pártelnök. Közzétette megbízási, vállalkozási és támogatási szerződéseinek listáját a Miniszterelnökség.

A jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a Fidesz XXV. kongresszusának résztvevőit Orbán Viktor újraválasztott pártelnök. A miniszterelnök hangsúlyozta: az összes begyűjthető szavazatot meg kell szerezni. A kormányfő a rezsiharc évének nevezte 2014-et. Mint fogalmazott: a harc terepe a választás lesz, de a kormány egységes, a parlamenti kétharmad sértetlen, így az ország elég erős ahhoz, hogy a győzelem esélyével bocsátkozzon a rezsicsökkentéssel összefüggő hazai és nemzetköz küzdelembe. A miniszterelnök úgy látja, hogy az ellenzék arra akarja felhasználni a jövő évi parlamenti választást, hogy eltörölje a bankadót, a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a spekulánsoknak és a multiknak. A kongresszuson megválasztották a párt 4 alelnökét is. A leköszönő Varga Mihály helyét Lázár János foglalja el.

A Fidesz választmányának elnöke szerint a következő választás sokkal inkább szól az ország jövőjéről, mint eddig bármikor. Kövér László a párt tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: ha meg tudják tartani az emberek bizalmát a következő 4 évre, akkor végleg lezárhatnak egy korszakot Magyarország történetében. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint pártja történetének legnehezebb kihívása előtt áll: kormányról kell nyernie, ami eddig még nem sikerült neki. A politikus azt mondta: az egyik legfontosabb feladat, hogy megnyerjék a bizonytalanokat is. Magyarország gazdasági eredményeiről beszélt Rogán Antal frakcióvezető. Mint fogalmazott: az ország az idén nyáron visszafizette az IMF-hitelt, a kormány kiszélesítette a közteherviselést és növelte a családi adókedvezményeket.

A rezsicsökkentés melletti kiállást is magába foglaló politikai nyilatkozatot fogadott el a Fidesz XXV. kongresszusa. A dokumentum rögzíti, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem engednek semmilyen külső vagy belső nyomásnak. A kongresszuson technikai okokból módosították a Fidesz alapszabályát, az egyetlen tartalmi változtatás a tagozatokat érintette.

Benyújtotta a parlamentnek az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentést megalapozó javaslatát a Fidesz. Az előterjesztés célja, hogy az idén január 1-jével megvalósult 10 százalékos csökkentésen túl a lakossági villamosenergia-, földgáz- és távhőárak tovább mérséklődjenek. A csökkentést a számla egészére kell kiterjeszteni. Az újabb rezsicsökkentés november 1-jétől lesz hatályos.

Kiterjesztett családi csődvédelmet és a devizahitelek forintosítását kéri a Jobbik. A párt már benyújtotta a parlamentnek javaslatát. A Jobbik koncepciója szerint a kirendelt csődgondnok nem szólhatna bele a családok költségvetésébe, ehelyett egy jogvégzett segítő közvetítene a bankok felé, aki az állásukat elveszített embereket is megpróbálná visszavezetni a munkaerőpiacra.

Az LMP szerint nem lehet sikerként értékelni a munkaerő-felmérés legújabb adatait. Szél Bernadett országgyűlési képviselő úgy véli: a KSH legújabb felmérése csak arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre többen kényszerülnek közmunkára és egyre többen keresnek külföldön megélhetési lehetőséget. Az LMP-s politikus azután beszélt erről, hogy pénteken Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a foglalkoztatási adatokat úgy értékelte: Magyarország jobban teljesít a munkanélküliség elleni küzdelemben. A KSH adatai szerint június és augusztus között 9,9 százalékra mérséklődött az állástalanok száma, a foglalkoztatottaké pedig 1,7 százalékkal haladta meg az előző évit.

Önálló listát állít a 2014-es választásokon a Szocdemek - Magyar Szociáldemokraták Pártja. A tájékoztatás szerint a tagok azért javasolták ezt a párt országos választmányi bizottsági ülésén, mert a demokratikus ellenzéki pártok egyike sem támogatta a tömörülés nyugdíjasokra vonatkozó cselekvési tervét.

Közzétette megbízási, vállalkozási és támogatási szerződéseinek listáját a Miniszterelnökség. A legértékesebb megbízások kommunikációs és rendezvényszerzői feladatokról szólnak. A legnagyobb értékű vállalkozási keretszerződéseket az IMG Inter Media Group Kft.-vel kötötte a Miniszterelnökség. A cég összesen 1 milliárd 338 millió forintot kaphat 2012 októbere és 2014 májusa között médiastratégia-alkotási, médiatervezési és -vásárlási, gyártási, reklámügynökségi és kommunikációs feladatokért.

A jövő év elején újraindulnak a terepi munkálatok Boda térségében a nagy radioaktivitású hulladéktároló helyének megtalálására. A Baranya megyei település közelében fúrásokat és geofizikai méréseket végeznek. A projekt 3 évig tart és mintegy 10 milliárd forintba kerül. A tervek szerint a tároló a 2040-es évek végére épül meg, biztonságos elhelyezést nyújtva a Paksi Atomerőmű addigra felhalmozódó, több mint 18 ezer kiégett fűtőelemének és más nagy aktivitású hulladékának.

Alapításának 475. évfordulóját ünnepelte a Debreceni Református Kollégium. A Tiszántúli Református Egyházkerület által fenntartott Dóczy József Gimnáziumban az egykori diák és oktató, Szabó Magda író mellszobrát avatták fel. Az ünnepi programsorozat a tanárok és diákok alkotásaiból rendezett kiállítással nyílt meg, amit zenés-táncos műsorok követtek. Az istentisztelet után a résztvevők és a testvér egyházak képviselői koszorút helyeztek el a Kollégiumi Diákok I. Világtalálkozójának emléktáblájánál.

A szórványban felnövekvő fiatalok segítéséről beszélt a köznevelésért felelős államtitkár az erdélyi Segesváron. Hoffmann Rózsa azt mondta: meg kell adni a segítséget a fiataloknak, hogy megőrizzék magyar identitásukat, és ezzel gyarapítsák az összmagyarságot. Hozzátette: a magyar kormány anyagi támogatása ahhoz kell, hogy a kollégiumok fennmaradjanak és működjenek. Úgy vélte: ma az anyagi támogatáson túl, a legtöbb magyarországi oktatási kezdeményezés kiterjed a külhoni iskolákra is.

Biró Rozáliát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szenátorát választották az RMDSZ nőszervezetének elnökévé Kolozsváron. A szervezet ügyvezető elnöke Nagy Emese lett. A testület elfogadta a programját és alapszabályát, valamint megválasztotta a 7 alelnököt.

Elhunyt Botka Valéria kóruskarnagy. 85 éves volt. Botka Valéria és férje Csányi László 1954 őszén alapították meg a Magyar Rádió Gyermekkórusát, amit egészen 1986-ig vezettek jelentős hazai és külföldi sikereket érve el. 1970-ben létrehozta a Magyar Állami Operaház Gyermekkarát, amit szintén 1986-ig vezetett.

Hosszan tartó betegség után, életének 87. évében elhunyt Kárpáti Ferenc a Németh-kormány honvédelmi minisztere. Az ő érdeme is volt, hogy a rendszerváltás békésen történt, emiatt kitüntetést kapott Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×