eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Már hétfőn esküt tehetnek a Nemzeti Választási Bizottság tagjai

Áder János köztársasági elnök pénteken megtette javaslatát az Országos Választási Bizottság (OVB) helyébe lépő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - az Országgyűlés által megválasztandó - hét tagjára, valamint három póttagjára. Az államfő jelöltjeit a Sándor-palotában mutatta be újságírók előtt.

A köztársasági elnök a bemutatáson azt hangoztatta: a demokratikus társadalom alapvető érdeke, hogy olyan jól működő és tekintéllyel bíró testület jöjjön létre, amelynek tagjai méltók a beléjük vetett bizalomra, és akiket egyetlen cél vezérel: a választások törvényes lebonyolítása.

Az államfő jelöltjei között van az OVB két korábbi tagja, Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Az NVB tagjának javasolta megválasztani továbbá a köztársasági elnök Tóta Áronné Zentai Ildikót, Patyi Andrást, Csenterics Ferencet, Boda Pált és Fábián Adriánt. Póttag lehet Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter.

Emlékeztetett, hogy jövőre immár hetedik alkalommal tartanak Magyarországon szabad és demokratikus választásokat, és a 2014-es év rendkívül mozgalmas lesz, hiszen nem csak országgyűlési, hanem önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek. Szavai szerint a megválasztandó bizottsági tagok ezért komoly feladatot vállalnak.

Hangsúlyozta: a tagok legfontosabb feladata az lesz, hogy a választások törvényességét megkérdőjelezhetetlenül biztosítsák.

Jelezte azt is, a parlamenti frakcióknak lehetőségük van arra, hogy az NVB-be tagot delegáljanak, így várhatóan - öt frakcióval számolva - a testület 12 tagú lesz.

Arra is kitért, hogy a választások törvényességének biztosításában az NVB mellett a Kúriának és - új szereplőként - az Alkotmánybíróságnak is szerepe lesz.

Áder János elmondta, a jelöltek kiválasztásánál öt alapelvet határozott meg magának. Az első ezek között az, hogy a jelöltek között nagy gyakorlati, közigazgatási, választójogi tapasztalattal, illetve magas szintű jogelméleti vagy közjogi felkészültséggel rendelkező szakemberek egyaránt helyet kapjanak.

Fontos elvnek mondta azt is, hogy a testületben ne csak fővárosi, hanem a hivatásukat vidéken gyakorló szakemberek is méltó súllyal jelenjenek meg. Harmadik elve az volt, hogy a munkában a "nagyobb tapasztalatú nemzedékek képviselőinek bölcsessége és a fiatalabb jogászgenerációk innovatív szemlélete is ötvöződjön". Negyedik elvként a folyamatosság és a megújulás értékeit említette, előbbivel arra utalt, hogy két korábbi OVB-tagot is jelölt. Ötödik elvként pedig a testület összetételében kifejezésre akarta juttatni a nők társadalmi szerepe iránti megbecsülést és tiszteletet, ezért jelölt négy nőt az NVB-be.

Áder János a jelölteket külön is méltatta. Bozsóki Éváról azt mondta, a jelenlegi OVB tagjaként a kontinuitást és a nagy tapasztalaton nyugvó kiváló jogászi felkészültség értékeit képviseli, Tóta Áronné Zentai Ildikónak a megyei szintű közigazgatásban szerzett jártasságát értékelte, Bodnár Eszternek az alkotmányjog területén szerzett elméleti és oktatói gyakorlatát és a választásokkal kapcsolatban szerzett jártasságát, míg Lugossy-Sági Krisztinánál egyebek mellett azt emelte ki, hogy részt vesz a Tisztességes Választásért Alapítvány munkájában.

Sasvári Róbertet, az OVB jelenlegi tagját átfogó jogalkalmazói tapasztalattal rendelkező jogásznak, Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát szerteágazó tudású, a hazai és külföldi tudományos tevékenységet végző szakembernek mondta.

Csenterics Ferencnek, a Pest Megyei Ügyvédi Kamara elnökének több évtizedes ügyvédi gyakorlatát emelte ki, míg Boda Pálnál, a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság elnökénél azt jelezte, hogy a jogász szakterülete a civilisztika, a magánjog tudománya.

Fábián Adriánt, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettesét, az intézmény tanszékvezető tanárát említve arról beszélt, négy könyve és csaknem száz publikációja jelent meg a közigazgatási jog tárgyköreiben. Rádi Péter ügyvédről pedig azt mondta, hogy a szakember korábban a IX. kerületi választási bizottság tagja volt, azt megelőzően a veresegyházi önkormányzat jogi bizottságának a munkáját segítette.Ha az Országgyűlés támogatja az államfő által jelölt tagokat, akkor - a parlamenti eskütételük után - akár már hétfőn alakuló ülést tarthatnak, melyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól.

Az Országgyűlés a jogász végzettségű tagokat kétharmados többséggel választja meg, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége.

Az államfő által jelölt tagok a parlament döntéséig nem nyilatkoznak.

Az NVB megalakulásával az OVB tagjainak a mandátuma megszűnik.

Az NVB-be a pártok által delegált tagoknak a mandátuma az országgyűlési választások kiírásáig szól. A pártdelegált tagok mandátuma ekkor - az államfői bejelentéssel - megszűnik, és csak a hét, Országgyűlés által választott tag dolgozhat tovább.

Az NVB létszáma a kampányidőszakban bővülhet majd ki újra az országos listát állítani tudó pártok, valamint az országos listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival. Ez utóbbi változás a korábbi delegálási rendszerhez képest, és egyben azt is jelenti, hogy akár mind a 13 nemzetiség tagot küldhet az NVB-be. A nemzetiségi megbízottak azonban csak az őket érintő ügyekben szavazhatnak.

Az NVB-be az Európai Parlamenti választásra országos listát állító pártok is küldhetnek delegáltakat.

A pártok által delegált tagok megbízatása a választási eredmény jogerős kihirdetésével ér majd véget, utána ismét csak azok a pártok delegálhatnak tagot az NVB-be, amelyek az új Országgyűlésben frakciót tudtak alakítani.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×