eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyes műtétekre a várakozási idő több mint két év is lehet

Még mindig hosszúak a várólisták; évek óta az ortopédiai és a szemészeti beavatkozásokra kell várni a legtöbbet. A legfrissebb adatok szerint a térd- és csípőprotézis-műtétekre a várakozási idő több mint két év is lehet. A legkritikusabb a helyzet az orvosegyetemeken - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Csípőprotézis-műtétre átlagosan csaknem két évet kell várni Észak-Magyarországon, míg a Dél-Alföldön alig egy évet. Hasonlóan sokat kell várni gerincsérv-műtétre és szürkehályog-műtétre is. Velkey György, a Magyar kórházszövetség elnöke elmondta: ezen beavatkozásoknál évek óta ennyi a várakozási idő.

A legkritikusabb a helyzet a várólisták területén az ortopédiai és a szemészeti műtéteknél. Ez évek óta tendencia.

A budapesti kórházvezető szerint az év végére lesznek pontos adatok a várólisták hosszáról, akkorra ugyanis az állam pénzbüntetést szab ki azokra a kórházakra, amelyek nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Mindenesetre Velkey György szerint pénzre lenne szükség, hogy rövidüljenek a várólisták.

A várólistás beavatkozásokra 62 milliárd forintot költ az állam évente. Ahhoz, hogy rövidüljön a lista, erre néhány milliárd forinttal többet kell átcsoportosítani. De ha az alulfinanszírozott egészségügyben máshonnan elveszünk, az nagyon hiányozni fog az adott területről. Feltétlenül plusz forrásokból lehet előrelépni ilyen irányban.

Jelenleg ötvenötezren várnak hosszasan valamilyen műtétre Magyarországon. A legtöbben, 24 ezren szürkehályog-műtétre jelentkeztek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×