Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Helyi népszavazás dönt a Normafa fejlesztéséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helyi népszavazást ír ki a főváros XII. kerületének önkormányzata a Normafa környékének fejlesztéséről, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatát csütörtökön egyhangúlag támogatta a kerület képviselő-testülete.

A polgármester felszólalásában hangsúlyozta: a fejlesztéssel összefüggő törvény a lehetőséget, a kereteket határozza meg, kötelességet azonban nem tartalmaz, a kerület maga dönthet arról, mit akar megvalósítani. Jelezte: a Natura 2000-es vizsgálatokat az önkormányzat már megrendelte, annak részeként átfogóan vizsgálják a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását, és a későbbi tervezésnél figyelembe veszik, hogy ennek megfelelően hol létesülhetnek egyáltalán például síliftek, szánkó-, bob- és futópálya.

Pokorni Zoltán hozzátette: a vizsgálatot részletes megvalósíthatósági tanulmány követi, a terveket nyilvánosságra hozzák, majd megkérdezik a hegyvidékieket, hogy akarják-e a fejlesztést. Utalt arra, hogy a beruházást az állam finanszírozza, a kerület pedig pénzt kap a 300 hektáros erdő kezelésére. Szavai szerint a terület gondos kezekben lesz, és több figyelmet kap, mint a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében, amely az ország erdeinek jelentős hányadát kezeli.

Kifejtette: a társaságnak nem sikerült megoldania a parkolási gondokat, a közbiztonsági problémákat, a sí- és szánkópályák elkülönítését, azt, hogy orvos, rendőr vagy akár WC legyen a környéken, és a downhilles kerékpárosoknak nem tudtak külön pályát kiépíteni, ezért konfliktusokba keverednek a gyalogosokkal, sétálókkal, futókkal.

A polgármester véleménye szerint az előkészítést érdemes elvégezni, a végső szót a kerületben élők mondják majd ki.