eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Változhat a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.

A törvénytervezet szerint egyszerűsödnének és jobban igazodnának a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés (egyszerűsített törlés, végelszámolás, kényszer-végelszámolás, felszámolás), illetve az átalakulás (szétválás, különválás, összeolvadás, beolvadás) szabályai.

Egyszerűbb lesz a civil szervezet megszűnéséhez kapcsolódó eljárás, ugyanakkor hitelezőket védő garanciák is megjelennek a szabályozásban. Az egyesülés és a szétválás a gazdasági társaságokhoz képest egyszerűsített eljárásrendben történne.

A közhasznú jogállással nem rendelkező szervezetek számára adminisztratív könnyítés, hogy közhasznúsági mellékletet a jövőben nem kellene készíteniük. A közhasznú jogállású szervezetek felügyelőbizottság kötelező létrehozására vonatkozó bevételi értékhatára ötmillióról ötvenmillió forintra nőne.

A tervezet lehetővé teszi, hogy a gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytató civil szervezetek számviteli beszámolójuk letétbe helyezésével tegyenek eleget társaságiadó-bevallási kötelezettségüknek, ezt a bíróság hivatalból továbbítja az adóhatóság részére.

Az szja 1 százalékának felajánlása a tervezet szerint több adóévre is vonatkozhat, ez az adózó eltérő rendelkezéséig vagy rendelkezése visszavonásig szólna. Ennek a változtatásnak az a célja hogy a civil szervezetek több évre tudják tervezni tevékenységüket, bevételeiket, az 1 százalékos felajánlások feldolgozása pedig költséghatékonyabbá váljon az adóhatóság számára.

Az 1 százalékos rendelkezésre igényt tartó szervezetek technikai azonosítót kapnának, ennek bevezetésével lehetővé válik a felajánlást megelőző jogosultságigazolás (jelenleg utólag igazolják a szervezetek, így a felajánló nem tudja, hogy célba ér-e majd a felajánlása), továbbá elkerülhetők lesznek a hasonló nevekből adódó visszaélések és korábban juthatnak forráshoz a kedvezményezettek (a jelenlegi december helyett már az év közepén).

A változtatásokat részben az új Ptk. hatályba lépése, részben a 2011 decemberében elfogadott Civil törvény alkalmazásának tapasztalatai, részben pedig a jogszabályok közti összhang és átláthatóság követelménye indokolja. A véleményezés határideje a tárcánál október 1-je.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×