eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Egyszerűsödhet a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás - a nap hírei

Egyszerűsítené a civil szervezetekre vonatkozó szabályozást az új polgári törvénykönyv. A kis- és közepes vállalkozásokhoz kerül majd a következő uniós költségvetési ciklusban a források nagy része - mondta a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

Egyszerűsítené a civil szervezetekre vonatkozó szabályozást az új polgári törvénykönyv. A kormány honlapján közzétett tervezet alapján egyszerűbb lenne a megszűnéséhez kapcsolódó eljárás, illetve az egyesülés és a szétválás, ugyanakkor a hitelezőket védő garanciák is megjelennek a szabályozásban. A gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytató civil szervezetek számviteli beszámolójuk letétbe helyezésével tehetnének eleget társaságiadó-bevallási kötelezettségüknek. A javaslat szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékát akár több évre is felajánlhatnák az adózók a civil szerveződéseknek.

Miniszteri biztos felel ezentúl a köznevelési intézmények informatikai fejlesztéséért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: Balog Zoltán tárcavezető Szabó Balázst bízta meg a feladattal. A szakember a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon belül végzi munkáját, áttekinti a jelenlegi informatikai rendszer működését, és december közepéig dolgozza ki fejlesztési javaslatait. Szabó Balázs 2009 és 2011 között a Magyar Közút Zrt. informatikai igazgatója volt.

Sajtóértesülés szerint miniszteri biztosként vagy kormánybiztosként Szőcs Géza felügyelheti a jövőben az Országos Széchényi Könyvtárat. A volt kulturális államtitkár, jelenlegi miniszterelnöki főtanácsadó a HVG-nek azt mondta: elfogadta a felkérést. A lap szerint a felügyelet a közgyűjtemény nehéz anyagi helyzete miatt vetődhetett fel. Az Országos Széchenyi Könyvtár évről évre kevesebb állami támogatást kap: tavaly 1,5 milliárd forintból kellett gazdálkodnia, ami félmilliárddal kevesebb, mint az előző évben.

A kis- és közepes vállalkozásokhoz kerül majd a következő uniós költségvetési ciklusban a források nagy része - mondta egy szakmai konferencián a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Cséfalvay Zoltán tájékoztatása szerint Magyarországnak összesen 7300 milliárd forint uniós forrás áll majd rendelkezésére 2014 és 2020 között. Ebből mintegy 1125 milliárd forintot a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítására, 1178 milliárd forintot pedig a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzésére tervez fordítani a kormány.

Hétezer új munkahelyet teremthetnek azok a folyamatban lévő projektek, amelyek szolgáltatóközpontok magyarországi megnyitásával vagy bővítésével kapcsolatosak. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára egy budapesti tanácskozáson beszélt erről, mint mondta, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal 25 olyan projektet kezel, amely ilyen központok megnyitásával vagy bővítésével kapcsolatos, ha mindegyik sikeres lesz, hétezer új munkahely jöhet létre.

Nem esnek el az állami támogatástól a kisvállalkozások akkor sem, ha túlságosan elhúzódik az online pénztárgépek gyártása. Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár elmondta: az átállás nem a tervezett ütemben halad, mert a piac nem tudja kiszolgálni az összes érintett kereskedőt. Hozzátette: ha szükséges, a nemzetgazdasági tárca közbelép, hogy a kisvállalkozások továbbra is hozzájussanak a támogatáshoz. A mostani szabályozás szerint az érintettek 50 ezer forintos támogatást igényelhetnek készülékenként az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek cseréjéhez, ha a berendezést december 31-ig üzembe is helyezik.

Tovább csökkenti az üzemanyagok árát pénteken a Mol. A mai 3, illetve 7 forintos mérséklés után, a 95-ös benzin ára literenként újabb 3, a gázolajé pedig 4 forinttal lesz alacsonyabb. A lépéssel a benzin átlagára 403-404 forintra, a gázolajé 422-423 forintra csökken. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője a finomított termékárak esésével magyarázta az árcsökkentést. A Mol a múlt héten is kétszer mérsékelte az üzemanyagárakat. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a különböző kutaknál.

Több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt - erősítette meg a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa. Németh Szilárd elmondta, a számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55 ezer számla akadt fenn a rostán, és a szolgáltatóknak minden hibás számla után 10 ezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak. Pest megyében három szolgáltatónak összesen több mint 285 millió forintot kell - jóváírás formájában - kötbérként megfizetnie, ha a cégek nem fellebbeznek az első fokú döntés ellen.

Kiemelt feladatának tartja az életkoruk, egészségi állapotuk, vagy anyagi helyzetük miatt sérülékeny fogyasztók védelmét a Gazdasági Versenyhivatal - mondta a hivatal elnöke. Juhász Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a kiszolgáltatott helyzetben lévő, kétségbeesett fogyasztók könnyebben esnek áldozatul a valótlanságokat állító, hamis reményeket keltő hirdetéseknek. Hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal ügyeinek többsége ilyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×