eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

Bajnai: a Fidesznek van oka félni az összefogástól

Még nem írta alá az MSZP és az Együtt-PM Szövetség a választási együttműködésről szóló megállapodást. Ezt október 23-án egy közös demonstráción teszik majd meg - jelentette be Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Együtt-PM szövetség vezetője az időközi választási eredmények kapcsán azt mondta: ez igazolja, hogy a Fidesznek van oka félni ettől az összefogástól.

Szimbolikus aláírást tervez a választási megállapodásról az MSZP és az Együtt-PM szövetség - közölte Bajnai Gordon. Az MSZP és az Együtt PM augusztus végén állapodott meg abban, hogy az egyéni körzetekben közös jelölteket indítanak - az MSZP 75, a szövetség 31 jelöltet állít, viszont két lista lesz, és nem lesz közös miniszterelnök-jelölt. Választási győzelem esetén az lesz a kormányfő, akinek a listája több szavazatot kapott.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy október 23-ára valaki rosszul fog emlékezni a megállapodásra, a volt miniszterelnök azt mondta a megegyezés minden részlete ismert, azt nyilvánosság előtt jelentették be.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: kölcsönösen elemi érdek az együttműködés. Ezt éppen az időközi választások bizonyítják, ahol kiváló volt az együttműködés, a jelölteket mindenki sajátjaként támogatta. "Ez az eredmény azt igazolja, hogy a Fidesznek van oka félni ettől az összefogástól" - fogalmazott az Együtt-PM vezetője.

A bajai időközi önkormányzati választási eredmény ellen - ahol a Fidesz jelöltje nyert - az MSZP és az Együtt-PM korábban panaszt tett választási csalás gyanúja miatt. A helyi választási bizottság ezt elutasította, a döntés ellen fellebbeztek. Az ellenzéki pártok szerint a csalásra az egyik bizonyíték az a felvétel, amelyen egy férfi elismeri, hogy szervezetten szállított szavazókat a szavazókörbe. A Fidesz korábban erre úgy reagált:" a baloldal olyanokkal vádaskodik, amelyet maga követett el."

Bajnai Gordon a bajai választás kapcsán arról is beszélt, milyen kampányra számít.

"Ha a bajai kampányból indulunk ki, akkor egy nagyon mocskos, 'minden belefér, semmi sem számít' kampányra számítok. Ami még ennél is aggasztóbb: videofelvételek azt mutatják, hogy a Fidesz olyan eszközökhöz is kész nyúlni, amelyek úgy tűnik, túlmennek a jogszabályokon - tette hozzá a volt kormányfő.

Bajnai Gordon reflektált az ellenzéki megállapodással kapcsolatos véleményekre is.

Korábban Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Arénájában az MSZP és az Együtt-PM között kötött megállapodásról azt mondta: alkut kötött a két párt, nem szövetséget, s gyakorlatilag kitérnek egymás elől. Gyurgyány Ferenc volt kormányfő, a DK elnöke pedig szintén az Arénában úgy értékelte az egyezséget, hogy:"Bajnai ezzel lemondott arról, hogy miniszterelnök legyen".

"Ez nem kitérés, hanem olyan választási és későbbi koalíciós szövetség, amellyel átkeltünk azon az aknamezőn, amelyet Orbán Viktor telepített elénk az ő választójogi törvényével" - reagált ezekre a véleményekre Bajnai Gordon.

Utalt arra, hogy bő félévvel a választások előtt képesek voltak megállapodni, hogy mind a 106 körzetben elosszák a jelölteket. Találtak megoldást arra is, hogy a miniszterelnök-jelöltet a szavazók választhassák ki.

"Ez még vonzóbb, mozgósítóbb is az ellenzéki szavazóknak" - jelezte az Együtt-PM elnöke.

Miután 75 egyéni jelöltet állít az MSZP, 31-et az Együtt-PM szövetség, ezért Bajnai Gordon szerint az MSZP-nek extrém körülményeket leszámítva a parlamentben több egyéni képviselője lesz. Azt viszont el tudja képzelni, hogy ha nyernek, egy ilyen helyzetben ő legyen a miniszterelnök jelölt, akit aztán a parlamentnek meg kell szavaznia.

Arra a kérdésre, hogy nem kellett-e erre biztosítékot kérni, hiszen a képviselők úgy szavaznak, ahogy akarnak, Bajnai Gordon azt mondta:"A politikában a legerősebb biztosíték a nyilvánosság előtt kimondott szó, márpedig ezt nyilvánosan vállaltuk."

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×