eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tobin-ügy: az Európai Bizottság is segíthet a megoldásban

Úgy tűnik, mégis kínálkozik jogi lehetőség a Tobin-ügy megoldására, ha az ír férfi nem hajlandó Magyarországra jönni büntetése megkezdésére - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az uniós tagállamok - egy 2008-ban elfogadott kerethatározat szerint - elismerik a más tagállamok által hozott ítéletek érvényességét, és végrehajtják saját országukban. Mivel Magyarország és Írország is uniós tagállam, a magyar bíróság által kiszabott büntetést Francis Ciarán Tobin Írországban is letölthetné. Ez az elgázolt gyerekek szüleinek akaratával is megegyezne, mert az számukra másodlagos, hogy melyik országban tölti le büntetését az ír férfi - mondta.

Bár a kerethatározat elfogadásakor a tagállamok kérhették, hogy egy ideig még ne kelljen azt alkalmazniuk, Írország ezt nem akkor, hanem csak három évvel később, 2011-ben tette meg - idézte fel. Írország a kerethatározatot nem ültette át a belső jogába - tette hozzá.

Navracsics Tibor közölte: levélben fordul Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztoshoz azt tudakolva, jól értelmezi-e Magyarország a kerethatározatot és Írország lépéseit. Álláspontja szerint ugyanis 2014. december 1-jétől az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Írország ellen, és Magyarország is pert indíthat az Európai Bíróságon Írország ellen, ha nem harmonizálja a kerethatározatot a belső jogával.

Kiemelte: így kötelezhetik Írországot a kerethatározat átvételére, amely alapján azután Tobin büntetését végre kell hajtani. Hozzáfűzte: az ügy csak 2017-ben évül el.

Navracsics Tibor arról is beszélt, korábban azt kérte Tobintól, szeptember 15-éig nyilatkozzon, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Francis Ciarán Tobin kérte ennek a határidőnek a meghosszabbítását, így szeptember 30-ára tolták ki - közölte.

A miniszter megjegyezte: nem túl optimista az ügyben, bár úgy látja, hogy a jogi helyzet egyértelmű. Ha Tobin valóban nem hajlandó Magyarországra jönni, akkor remélhetőleg Viviane Reding osztja Magyarország jogértelmezését, és sikerül ezen az úton előrelépni - vélekedett.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×