Gyógyszerek fekete háromszöggel

Infostart
2013. szeptember 24. 18:53
Fekete háromszöggel jelölik azokat a gyógyszereket, amelyek mellékhatásáról még viszonylag keveset tudnak a szakemberek. Ez ügyben a hatóság várja a fogyasztói bejelentéseket. Főleg onkológiai gyógyszerek kerültek így forgalomba.

2011. január elseje után az Európai Unió területén olyan gyógyszerek is forgalomba kerülhettek, amelyek bár átestek a szigorú hatósági engedélyezési eljáráson és ellenőrzésen, mégsincs hosszútávú tapasztalat a mellékhatásokról. Ezekből 119-et a magyarországi patikákban is meg lehet vásárolni. Főként a rákos betegségek kezelésére szolgáló készítményekről van szó, ezeket immáron fekete háromszöggel jelölnek a csomagoláson. A gyógyszerügyi hatóság várja a betegek és egészségügyi szakemberek bejelentését a mellékhatásokról - mondta Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató helyettese.

A célra a hatóság weblapján űrlapokat töltöttek fel külön a betegeknek, külön az orvosoknak, illetve a gyógyszerészeknek szólót. A beteg tehát az orvosánál is bejelentést tehet. A hivatal az összes gyanús, egyidejűleg szedett orvosság nevét várja a bejelentő lapokon, valamint azt is, hogy azok milyen kellemetlen mellékhatással járnak.

Minden uniós tagállam továbbküldi a fogyasztói panaszokat a közös európai adatbázisba, ahol összesítik azokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást