Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaba László: komolyan vehető a kormány növekedési előrejelzése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány által betervezett 2,5 százalékos infláció azt mutatja, hogy 2014-ben már nem várható további jelentős rezsicsökkentés - jelentette ki Csaba László egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász úgy értékeli, a kormány 2 százalékos növekedési előrejelzése és 2,5 százalékos infláció-előrejelzése komolyan vehető.

A Magyar Nemzeti Bank gazdaságélénkítő csomagjának első köre a teljes hitelállomány nagyjából hét százalékát érintette - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár,hozzátéve: egy ilyen akció eredményét másfél-két év után lehet felmérni.

Mindenképpen jót tett ugyanakkor ennek a programnak az üzenete, nevezetesen az, hogy a nemzeti bank és a kormány együttműködik, egy irányba húz, még akkor is, ha más ügyekben - például a devizahitelek kérdésében - nem - értékelte a közgazdász.

Csaba László szerint a devizahitelesek mentőcsomagjai esetében a politikai akarat érvényesül.
Ha egy nagy és jelentős mértékű azonnali forintosításra kerülne sor, az biztosan megrendítené a magyar bankrendszert - mutatott rá.

A közgazdász hozzátette: ha a nagy bankok jelentős veszteséget szenvednek el, akkor ezek a pénzintézetek felgyorsítják a már megindult összezsugorodási folyamatot.

Ha pedig a nagy bankok egymás után csukják be a bankfiókokat, a lakossági hitelezéssel és családi vállalkozások hitelezésével nemigen foglalkoznak majd, ez pedig éppen a kis és közép-vállalkozók körét segíteni szándékozó filozófiának mond ellent - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

A közgazdász szerint bármilyen megoldást választ a kormányzat, annak lesz költsége és nem szándékolt hatása is. Csaba László ugyanakkor úgy értékeli, a kormány 2 százalékos növekedési előrejelzése és 2,5 százalékos infláció-előrejelzése komolyan vehető. A közgazdász ezekből a számokból egyebek mellett azt a következtetést vonta le, hogy az energiaszolgáltatók nem kapják vissza a korábbi nyereségszintet, de a rezsicsökkentés sem folytatódik hangsúlyosan.

A 2,5 százalékos infláció azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés tekintetében is beálltunk egy szintre, amin túl már nem kívánnak menni. Elismeri ugyanakkor az állam, hogy ha valaki közszolgáltató, annak működési költségei is vannak, amit mindenképpen biztosítani is kell - tette hozzá az egyetemi tanár.

Csaba László elmondta: az előrejelzések másfél százalékos gazdaságnövekedést várnak Magyarországtól, ami feltolható 2 százalékra.

Hanganyag: Hlavay Richárd