Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog: a zárolások nem érintették a határon túli magyarok támogatását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kötelező költségvetési zárolások nem érintették a határon túli magyarság támogatására előirányzott forrásokat - hangsúlyozta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, amikor a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos minisztériumi tevékenységről számolt be a Parlamentben a Nemzeti összetartozás bizottságának ülésén.

A tárcavezető kiemelte, hogy már önálló kollégium foglalkozik a határon túli magyarság támogatásával. Hangsúlyozta, hogy a kötelező költségvetési zárolások ezeket a forrásokat nem érintették.

Elmondta, hogy a külhoni magyarok oktatására összesen több mint 860 millió forint jutott. 60 millió forinttal támogatták a határon túli magyar iskolák pedagógusainak továbbképzését, a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet pedig negyvenmillióval szponzorálták. 20 millió forintból elindították a Julianus barátról elnevezett testvériskolai programot, de támogatták sok egyéb mellett a határon túli speciális nevelési igényű magyar diákok anyaországi gyógyítását, a külhoni egyetemisták és oktatók képzését, a kulturális és művészeti szervezeteket, valamint a határon túli magyar egyházi épületek felújítását és az ott dolgozó lelkészeket is.

Az egyik kérdésre válaszolva Balog Zoltán egyetértett azzal, hogy népszerűsíteni kell a választási regisztrációt a határon túli magyarok körében, mert a több százezer szavazásra jogosultból még csak alig több mint húszezren kérték a felvételüket az adatbázisba. Emlékeztetett arra, hogy 24 uniós államban szavazhatnak külhoni állampolgárok, 22 országban pedig regisztrálniuk kell ehhez.

Hanganyag: Herczeg Zsolt