eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A költségvetést 2,9 százalékos hiánnyal tervezi az NGM - a nap hírei

Németországban akár abszolút többséget is szerezhettek a választáson a konzervatívok. A vidékfejlesztési miniszter szerint jelentősen fejlődött a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás.

A nemzetgazdasági tárca a jövő évi költségvetés tervezésekor 2,9 százalékos hiánnyal és az eredetileg tervezettnél alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval számol - közölte a tárca vezetője. Varga Mihály az ATV esti műsorában arról is beszélt, hogy a jövő évi büdzsé tervezésekor nem számoltak a reklámadó bevételével, mert a 3 százalék alatti hiány e nélkül is tartható. A miniszter csak kisebb mértékű korrekciókat tart elképzelhetőnek az adótörvények módosításakor. Varga Mihály elmondta: a rezsicsökkentés miatt a társasági adóból és áfából 20-25 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyhat be a költségvetésbe. Szólt arról is, hogy az idén már nem lesz további önkormányzati adósságátvállalás, a jövő évi konszolidáció lehetőségét pedig még vizsgálják.

Németországban a választás végeredményének tudatában döntenek a konzervatívok a következő lépésekről - közölte a kancellár. Angela Merkel, a CDU elnöke elégedetten nyilatkozott pártja eredményéről. Az urnazárás után közzétett mandátumbecslés szerint a kereszténydemokrata-keresztény szociális pártszövetség akár abszolút többséget is szerezhetett a berlini parlament alsóházában. Az exit poll eredmények alapján a konzervatívok 42 százalékkal nyerték a választást, a 26 százalékot elérő szociáldemokraták előtt. A Baloldal és a Zöldek a voksok 8 százalékát szerezték meg. Nem érte el viszont az 5 százalékos küszöböt az eddigi koalíció kisebbik tömörülése, a Szabaddemokrata Párt.

Átírhatja az idei költségvetést jövő héten az Országgyűlés. A képviselők hétfőn még megváltoztathatják, kedden pedig már el is fogadhatják a büdzsét módosító kormányzati előterjesztést. A kabinet a költségvetés módosításában 32 és fél milliárd forintot szán a pedagógusok béremelésére, 71 milliárdot biztosít az E.ON gázüzletágának állami felvásárlására, emellett fedezetet nyújt a Magyar Fejlesztési Bank tőkeemeléséhez is a takarékszövetkezetek egységesítéséért. A nemzetgazdasági miniszter előterjesztése összesen 171 milliárd forinttal növelné az idei költségvetés hiányát, Varga Mihály szerint ugyanakkor a deficit nem nő 3 százalék fölé.

Novembertől csökken a gáz, a távhő és az áram ára - közölte a Fidesz szóvivője. Zsigó Róbert megerősítette, hogy a kormány dolgozik a tűzifa- és a széntüzelés árának mérséklésén, valamint a tavaly indított szociális tűzifaprogram kiszélesítésén. Az Országgyűlés a következő hónapokban tárgyalja a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt, amely megtiltja, hogy szolgáltatók extraprofitot számítsanak.

Csökkentené az egy pedagógusra jutó tanulólétszámot az idei költségvetéshez benyújtott módosító indítvány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter zárószavazás előtti javaslata ezt az állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó tanárok túlóráinak figyelembe vételével indokolja. Az előterjesztés 100 millió forintot csoportosítana át a hit- és erkölcstanoktatás kis létszámú csoportjainak, az év végéig pedig tanulónként 8100 forint egyszeri kiegészítő támogatást biztosítana a nemzetiségi önkormányzatok és az egyházak által fenntartott iskoláknak

A vidékfejlesztési miniszter szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben fejlődött a magyar élelmiszerek és mezőgazdasági cikkek kínálata, ezt bizonyítja a most zárult Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár is. Fazekas Sándor a kőbányai vásárvárosban elmondta: az ötnapos rendezvényen 750 kiállító mintegy 45 ezer négyzetméteren vonultatta fel kínálatát. Az árumustrát mintegy százezren tekintették meg, és a szakmai programok is jelentős számú résztvevőt vonzottak.

A Vidám Park bezárásáról szóló, már megszavazott közgyűlési előterjesztés visszavonását kéri a főpolgármestertől az MSZP. Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető azt mondta: ki kell dolgozni a koncepciót a kisföldalatti meghosszabbítására és a park átköltöztetésére Rákosrendező mellé, ezzel párhuzamosan meg kell teremteni az állatkert bővítésének anyagi forrását is. A szocialista politikus szerint a mostani helyen lévő vidámparkot az új felépüléséig, várhatóan 3-4 évig tovább működne.

Visszásságokat tapasztaltak a nagyfai menekülttáborban az ombudsman munkatársai, akik előzetes bejelentés nélkül végeztek ellenőrzést. A közlemény szerint az illegális határátlépők előállításával kapcsolatban nem sérülnek az alapjogok, a sátortábor üzemeltetésében azonban van kifogásolni való. Az alapvető jogok biztosa ezért kezdeményezte a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának intézkedését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×