eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak - a nap legfontosabb hírei

Az üzemanyagárak további, de a múlt hetinél kisebb mértékű csökkenését valószínűsítik a jövő hétre a portfolio.hu gazdasági hírportál elemzői. Számításaik szerint a dízelnél literenként további 2-3 forintos, a benzin esetén pedig legfeljebb 2 forintos árcsökkenés vagy szinten tartás képzelhető el. Ezen a héten kétszer is csökkentette az üzemanyagok árát a Mol. Szerdán a benzin bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig 5 forinttal lett olcsóbb, ezt követte a pénteki 4 illetve 3 forintos árcsökkentés.

Hamarosan a kormány elé kerül a nemzeti vízstratégia. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a dokumentumban foglaltak végrehajtása, vagyis a konkrét intézkedések a jövőre induló Kvassay Jenő-terv részei lesznek. A nemzeti vízstratégia a fenntartható vízgazdálkodást, a vizek védelmét, az aszálykezelést tűzte ki célul. Nagy hangsúlyt fektet az öntözésfejlesztésre, a természetes víztározási lehetőségekre és a tájhasználatra. Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár korábban kiemelten fontosnak nevezte a vízügyi együttműködést a szomszédos országokkal, mivel a felszíni vizek 95 százaléka határon túlról érkezik.

Az MSZP szerint a kormány a korábbi ígéretével ellentétben az idén már nem emeli a nyugdíjakat. Korózs Lajos szocialista elnökségi tag közleményében azt írta: az elmúlt három évben legalább 20 százalékkal drágult a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara, a nyugdíjak ugyanakkor legfeljebb az átlaginflációt követték. A Fidesz úgy reagált, hogy az előző baloldali kormányok csökkentették a nyugdíjakat és veszélybe sodorták a nyugdíjasok megélhetését. A nagyobbik kormánypárt közleménye hangsúlyozza: ma nőnek a nyugdíjak és rezsicsökkentés segíti az idősek megélhetését.

A Rómában szolgáló magyar papokkal és az olasz fővárosban élő jelentős számú magyar közösség tagjaival találkozott az államfő. Áder János a Szent István-házban tett magánlátogatásán megtekintette a ház magyar emlékeit. A köztársasági elnököt pénteken fogadta Ferenc pápa, aki elfogadta a meghívást Magyarországra. A katolikus egyházfővel folytatott megbeszélés fő témája az ivóvízzel kapcsolatos probléma volt.

Szakmai, társadalmi és gazdasági szervezetekkel kötött együttműködési megállapodásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke elmondta: fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy összefogással többet és hatékonyabban lehet tenni a magyar termelői és feldolgozói szektor érdekében. Kiemelt fontosságúnak nevezte az üzleti tisztesség és a kiegyensúlyozott piaci viszonyok megteremtését.

Összesen ötven alkalmazottat bocsát el nyíregyházi és debreceni erőművéből az E.ON. A cég szóvivője a Kelet-Magyarország című lapnak elmondta: a kedvezőtlen piaci helyzet miatt kényszerülnek az éves szinten félmilliárdos veszteséggel működő két erőműben az összesen 30 százalékos létszámleépítésre. Már megkezdték az egyeztetést a szakszervezetekkel, a vállalat a kollektív szerződésben rögzített kompenzációt mindenképpen biztosítja.

A kimagasló tehetségű művészek hosszú távú megélhetését biztosító életpályamodellt sürget a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke. L. Simon László a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón tartott fórumon hangsúlyozta: a kormányzat részéről töretlen a művészeti képzés támogatása. A fórum résztvevői arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a táncművészoktatás magas színvonalú Magyarországon, a pálya egyre kevésbé vonzó a gyerekek és szüleik számára. Ezt a szakma presztízsének csökkenésével, illetve az alacsony jövedelmekkel indokolták.

Megnyílt a budapesti Terror Háza Múzeumban a Szolzsenyicin-kiállítás. Schmidt Mária főigazgató hangsúlyozta: Magyarországon még soha nem mutatta be kiállítás az ellenzéki orosz író életútját. Mint mondta: Alekszandr Szolzsenyicin nem egyszerűen leleplezte a kommunista terror brutalitását, hanem azoknak az embereknek a krónikása lett, akiknek már nem adatott meg. hogy elmondhassák a saját történetüket.

Bródy Sándorról nyílt kiállítás a Nemzeti Színházban. A tárlat a 150 éve született író, drámaíró, publicista életét mutatja be. Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: a vándorkiállítással elindulhat az a folyamat, amely összeköti a jelen színházi pillanatait a színháztörténettel, megmutatva azokat a mindennapiságon túli titkokat és emberi viszonyokat, amelyek Bródy Sándor gazdag életútját végigkísérik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×