Szócska: az egészségügy halad kifelé a gödörből

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 21. 12:16
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az ágazatban elindított korszerűsítések a jövőben mindenképpen folytatódnak - írta a Magyar Hírlap.

A lap szombati számában az államtitkár úgy fogalmazott: "úgy látjuk, hogy minden nehézség ellenére a józan többség kezdi realizálni, hogy lépésről lépésre, de haladunk kifelé a gödörből. Talán már az alapellátásban is elhiszik, hogy valóban bányamentés zajlik, hiszen a közeljövőben megtörténik a második finanszírozás-emelés, tehát egyenként, folyamatosan rendezzük a problémákat".

Arra a kérdésre, hogy lapértesülés szerint a jövő évi költségvetésben az előzetes tervnek a felét sem biztosítja a kormány az egészségügy számára, azt válaszolta: "a költségvetés előkészítésekor mindig annyi információ kering a sajtóban, hogy az ember józan ésszel nem tudja követni". Hozzátette, hogy mértéktartó optimizmussal állnak a dolgok elébe. Néhány év távlatából látható, hogy a gondokra mindig volt megoldás, mint például a népegészségügyi termékadó, vagy a gyógyszerárak csökkentése - mondta.

A jövő évre vonatkozóan elmondta, folytatódik a népegészségügyi mozgósítás, de még nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a személyes betegsorsokra is.

Kiemelte, hogy a már elindított országos méretű betegútszervezés, a térséghatárok kialakítása bevált. Ennek köszönhetően sokkal többen, helyben kapják meg a szükséges ellátást, több esetet látnak el egynapos ellátásban, kevesebb embert fektetnek kórházba, de csökkent az átlagos ápolási napok száma is.