Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: nem függ a választási eredménytől a német-magyar kapcsolat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szijjártó Péter szerint Magyarország és Németország között olyan mély stratégiai kapcsolat van, amely nem függ attól, hogy ki van éppen kormányon - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában a külpolitikai és külgazdasági államtitkár arra a kérdésre, hogy szívélyes maradna-e a kapcsolat a két ország között, ha Steinbrücknek hívnák az új német kancellárt, úgy válaszolt: "fideszes politikusként a testvérpárt győzelméért, a CDU-ért szorítunk. Ez természetes. Mint ahogy természetes az is, hogy a magyar kormánynak nem lehet ezzel kapcsolatos álláspontja".

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar és a német gazdaság olyan mértékben összenőtt, amit semmilyen választási eredmény sem tud felülírni.

A jelenlegi kancellár, Angela Merkel és Orbán Viktor kapcsolatának elhidegüléséről szóló sajtókommentárokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azokon csak mosolyogni tud. Szerinte a kancellár és a magyar miniszterelnök között teljesen kollegiális, személyes kapcsolat van, a két ország együttműködése megfelelő bizalmon alapul.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi 2014-es választások után, ha ismét Orbán-kormány alakulna, akkor ő számíthat-e a külügyminiszteri posztra, úgy válaszolt: a választók még nem döntöttek, illetve a miniszterelnök maga dönti el, hogy kivel akar együtt dolgozni.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy eddig mindig, amikor a miniszterelnök felkérte valamilyen feladatra, öt másodperc múlva azt felelte, hogy örömmel vállalja. "Remélem, hogy még sokáig dolgozhatok mellette, mindegy, hogy milyen funkcióban" - tette hozzá.