Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kövér: nincs időtálló politikusi teljesítmény nemzeti felelősségérzet nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 1943-as szárszói találkozó tanulsága az, hogy nincs időtálló értelmiségi vagy politikusi teljesítmény nemzeti felelősségérzet nélkül - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a találkozó 70. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián.

Kövér László azt mondta: Szárszón eszmetörténeti szempontból a baloldali osztályharcos marxista internacionalizmus és a jobboldali nemzeti gondolat eszméinek képviselői vitáztak egymással a jövőről úgy, hogy közben a baloldali álláspont nem akarta mellőzni a magyar nemzeti érdekek szempontjait és a jobboldali álláspont sem kívánta megkerülni a társadalmi szociális szempontokat. Az akkori vitának ez adja a történelmi jelentőségét - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a szárszói találkozó azt üzeni, hogy Magyarországon a baloldaliság és a hazafiság mégsem eleve egymást kizáró fogalmak, és ez azt a reményt hordozza, hogy a 21. században valamikor talán ismét színre léphet egy nemzeti felelősséggel rendelkező baloldali erő.

Valahányszor a nemzeti felelőtlenség útjára lépett a magyar értelmiség és politika, "képviselői erőszakkal vagy hazugsággal kisebbségbe, cselekvésképtelenségbe" kényszerítették a nemzeti felelősséget valló társaikat, és a magyar nemzet mindig nagy árat fizetett érte - mondta a házelnök. Hozzátette: a balliberális értelmiség és politika a 20. századot ezzel a nemzeti felelőtlenséggel kezdte és ezzel is zárta.

"Az 1920-as trianoni országvesztés idejére tudatosan lebénította a magyarságot, míg az 1990-es rendszerváltás küszöbére tudatosan eladósította a magyar államot, majd azután amikor csak tehette, tudatosan kifosztotta vagy némi sikerdíj fejében segített idegeneknek kifosztani az országot (...), 1956-ban pedig hazaárulással és idegen tankokkal vérbe fojtotta a magyar szabadságharcot" - jelentette ki Kövér László.

Véleménye szerint ezért is különösen értékelendő az 1943-as szárszói találkozó, mert azt üzeni, hogy a baloldaliság és a hazafiság nem zárja ki egymást. Idézte Németh László Szárszón elhangzott szavait; az író ott azt kérte "a magyar jövőt alakító nemzedékektől, hogy a szabadság, amit ígérnek, valóban a magyarok szabadsága legyen".

Kövér László erre utalva kijelentette: 2010 óta a kormány azért folytat politikai és gazdasági szabadságharcot, hogy a magyar emberek által megtermelt haszon a magyar embereknél maradjon, és hogy a magyarság szabadon rendelkezhessen saját erőforrásaival.

Azt mondta, 2010-ben a magyarság azzal bízta meg az országot irányító politikát, hogy azért dolgozzon, hogy "Magyarország magyar ország maradhasson.