eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Varga: a műszaki értelmiségnek kiemelt szerepe lesz az erős Magyarország megteremtésében

A nemzetgazdasági miniszter szerint kiemelt szerepe lesz a magyar műszaki értelmiségnek a gazdaságilag növekvő, erős és sikeres Magyarország megteremtésében.

Erről Varga Mihály a Kárpát-medencei magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségén beszélt pénteken a fővárosban, a Művészetek Palotájában.

A miniszter úgy fogalmazott: az egyetemek lesznek a letéteményesei a közös nemzeti jövőnek. A hallgatókhoz fordulva azt mondta: az ő kezükben, tehát jó kezekben van Magyarország jövője.

Kiemelte: napjainkban minden fejlett országban a gazdasági növekedés és a versenyképesség záloga az ipari termelés és innováció. Ezek működése pedig nem képzelhető el az akadémiai, felsőoktatási kutatások és ipari alkalmazások összekapcsolása nélkül - mutatott rá.

Szerinte a Kárpát-medencei egységes felsőoktatás megvalósítása azért fontos, mert alapot teremt arra, hogy egész magyarság a szülőföldjén boldogulva legyen sikeres, legyen képes érdekeinek érvényesítésére, céljainak megvalósítására.

A tárca vezetője az utóbbi időszak kormányzati intézkedéseiről szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország 2013-ban túllépett a recesszión, és növekedési pályára állt.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár arról beszélt, hogy a jövő Magyarországa, Kárpát-medencéje és magyar nemzete olyanná fog válni, amilyenné a mostani hallgatók teszik. Azt kérte tőlük, ne csak felsőoktatási diplomát szerezzenek, hanem az értelmiségi életpálya "ethosza" is legyen jellemző rájuk.

Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora arról beszélt, hogy az intézmény elkötelezett a határon túli magyar felsőoktatás, az anyanyelvi tudás átadása, a tudomány határok nélküli magyar nyelvű művelése mellett. A tanévnyitó tisztelgés a nemzeti összetartozás és az intézményi összetartozás előtt is - hangsúlyozta.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar tanítási nyelvű intézmények között kialakuló természetes szövetség, partneri kapcsolat lehet az, ami kölcsönös eredményeket és sikereket hoz.

Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy nem a vendégmunkások, az elvándorlók útját kell követni, otthon kell jobb, élhető viszonyokat teremteni, és ez különösen igaz a külhoni magyarságra. Szülőföldön maradásuk létkérdés a nemzet számára - hangsúlyozta, majd úgy fogalmazott: "számítunk rátok, és ti is bízhattok bennünk".

Az egyetem tájékoztatása szerint első alkalommal történt meg, hogy az Óbudai Egyetem és hat külhoni intézmény egy időben, a Kárpát-medence városaiban, egymással videokonferenciával összekapcsolódva nyitja meg ünnepélyesen a tanévet. A hat külhoni intézmény: a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a csíkszeredai telephelyű Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a komáromi Selye János Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a szintén szabadkai telephelyű Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara.

Dávid László, a Sapientia rektora videoköszöntőjében hitet tett az autonómia mellett, és mint mondta, hisz abban is, hogy a tudást, a műveltséget anyanyelven lehet a legkönnyebben elsajátítani.

Pausits Péter, az Óbudai Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke kiemelte: az intézményben szerzett diploma erős, az iparban elismert.

A tanévnyitón az egyetem tiszteletbeli doktora lett Mészáros Alajos felvidéki néppárti európai parlamenti képviselő.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×