Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A befagyasztott 11 közül 3 operatív program uniós finanszírozása indult újra - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korábban privatizált közműcégek visszavásárlásáról tárgyal a kormány- mondta a miniszterelnök. Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa.

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy vélte: az indítványt akár még a parlamenti választások előtt elfogadhatják. Hozzátette: jelenleg hat-hét, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról tárgyal a kabinet. A kormányfő szavai szerint ha megmarad a társadalmi támogatottság, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon. A lakossági rezsicsökkentésről elmondta: azt a tűzifára és szénre is kiterjesztenék, januártól pedig megvizsgálják a közműdíjak további mérséklésének lehetőségét.

A rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalásán gondolkodik a Fidesz frakció. Rogán Antal a párt frakcióvezetője elmondta: a következő két hétben kikérik a kormány véleményét és eldöntik, hogy javasolják-e a lépést. A politikus szerint erre azért lehet szükség, hogy a szocialisták egy későbbi kormányban ne törölhessék el a rezsicsökkentés eredményeit.

Három operatív program uniós finanszírozása indult újra Magyarország számára. A regionális politikáért felelős uniós biztos szóvivője Brüsszelben arról számolt be: a korábban befagyasztott források közül a környezet és energia, a közlekedési és a társadalmi infrastruktúra operatív program finanszírozása indult újra. Az Európai Bizottság korábban összesen 11 operatív program finanszírozását állította le, miután szabálytalanságokat talált a pályázatok kezelésénél és ellenőrzésénél. A brüsszeli bizottság szakemberei meggyőződtek arról, hogy a magyar hatóságok korrigálták ezeket a hiányosságokat. A szóvivő arra is kitért, hogy a múlt heti megállapodás után mind a tíz, vagyis a mostani három után további hét olyan operatív program uniós finanszírozása indulhat újra, amelyeket a kohéziós alapból vagy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroz az Európai Bizottság.

Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa, miután vatikáni találkozójukon elfogadta Áder János államfő meghívását. A köztársasági elnök a magánkihallgatás után elmondta: a katolikus egyházfővel az egészséges ivóvíz hiányáról és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és békét veszélyeztető összefüggéseiről beszéltek. Áder János találkozott római útján az olasz államfővel is. Giorgio Napolitano és a magyar államfő uniós hitelminősítő intézet felállítását szorgalmazta.

A kormány még vizsgálja, milyen körben lehetne csökkenteni az áfa mértékét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán az OMÉK egy szakmai fórumán úgy vélte: a legenyhébb áfacsökkentés is azonnal 15-20 milliárd forint bevételkieséssel jár a költségvetés számára.

Nagy többséggel fogadta el a Felsőoktatási Kerekasztal az ágazati stratégiát. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár elmondta: a testület lépéseket tett a finanszírozás átalakítására, illetve a képzési kínálat és a profilok tisztítására. A korábban a Távirati Iroda birtokába került dokumentum új elképzelések szerint sorolja be a felsőoktatási intézményeket. Nemzeti tudományegyetem lenne például az ELTE, amelyet úgy fejlesztenének, hogy a következő uniós ciklus végére, 2020-ra a világ élvonalába kerüljön. A főiskolák inkább gyakorlatorientált képzéseket kínálnának, míg a közösségi főiskolák a felsőoktatási intézmények helyi alapjai lennének

Londoni elemzők szerint dollárkötvény-kibocsátásra használhatná Magyarország az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eheti, váratlan döntését. A Fed a napokban mégsem kezdte el csökkenteni havi likviditáspótló keretét. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország a héten - még a Fed bejelentése előtt - ötmilliárd dollárig terjedő dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnél.

Elhagyta a kórházat a honvédelmi miniszter, akit tegnap ért autóbaleset. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka közölte: Hende Csaba kificamodott vállát helyrerakták, és a többi sérült is stabil állapotban van. A másik, mentőhelikopterrel kórházba vitt sérültet néhány napra megfigyelésre bent tartják. A miniszteri autó egy raliversenyző kocsijával ütközött, aki engedély nélkül akarta lezárni a Szécsény és Hollókő közötti útszakaszt, hogy ott gyakoroljon. A navigátort súlyos sérülésekkel a balassagyarmati kórházban ápolják. Az eddigi információk szerint a balesetet nem a minisztert szállító autó okozta, a körülményeket még vizsgálja a rendőrség.

Átadta a vegyifegyver-készleteket összegző első nyilatkozatot a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek a szíriai kormány. A mintegy ezer tonna vegyi fegyverrel rendelkező Damaszkusz bejelentését a hágai szervezet még vizsgálja, annak tartalmáról nem közölt részleteket. Egyelőre csak a szükséges dokumentumok egy részét kapták meg, és továbbiakra számítanak.