Tölgyessy Péter: Nem valódi szövetség az MSZP-Együtt PM alkuja

Infostart
2013. szeptember 18. 15:39
Nem valódi szövetség az MSZP-Együtt PM alkuja - véli Tölgyessy Péter. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a Bajnai kísérlet sem sikerült.

A Bajnai kísérlet sem sikerült - mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: "Azt lehet mondani, hogy egy alkut kötött a két párt, én jogász vagyok, és szeretem a tiszta jogi fogalmakat használni. Nem szövetséget kötöttek. Alapvetően az történik a két párt között, hogy kitérnek egymás elől. Nem lesz olyan, hogy közös jelölt, mert mindenki a saját jelöltjeit indítja az egyéni kerületekben."

Az egyéni kerületek közül 31-ben bajnaista jelölt lesz. Az összes többi helyen meg az lesz írva, hogy MSZP. Közös lista meg más sincsen. De közös jelölt sincs. Kitértek egymás elől, csak ennyiben van valamiféle együttműködés közöttük - fogalmazott Tölgyessy.

A politikai elemző szerint "a Bajnai-féle kihívásnak az volt a célja, ami mindig ennek az iránynak, hogy ő vezesse az egész baloldalt. Tehát most, hogy összeomlott a baloldal, a két párt olyan egyezséget kössön, aminek Bajnai Gordon lesz a valóságos vezetője, attól függetlenül, hogy mik az erőviszonyok, mondván, hogy Bajnai Gordon sokkal jobb kihívó, mint a másik oldalon. Most ez nem sikerült."

Tölgyessy Péter arról is beszélt, hogy sokáig evidenciának tűnt a baloldalon, főleg a baloldali értelmiségben, hogy egységre, nagy egységre van szükség. "Ez egyébként egy régi magyar mítosz és egy régi magyar vágy. Mindig egységet akartak, sőt, nagykoalíciót akartak az 1990-es évek elején a magyar választók. Egyszerűen nem értették a versenyző többpártrendszert. Baloldalon most valami hasonló indult el, és éveken át ment ez a nyomás, hogy fogjatok össze, és mindenféle párthatáron átlépve együtt hívjátok ki a Fideszt. Ennek ellenére a szocialista párt megszilárdult, a többiek meg nem nagyon tudtak talpra kapni."

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást