Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tölgyessy Péter szerint a sérelmi politizálás a baloldal esélye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyílt kimenetelű lehet a jövő évi választás, ha az MSZP megnyeri a most bizonytalan szavazók többségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint ezt sérelmi politizálással próbálják elérni a szocialisták.

Noha a szocialista párt összeszedte magát és megszilárdította a helyzetét, súlyos gondjai vannak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint a fő probléma az, hogy az MSZP szavazói szinte csak az idősebbek közül kerülnek ki, a "fiatalok alig figyelnek arra, mint mond a párt". Ráadásul az LMP is elragadott szavazókat a szocialistáktól.

A politikai elemző nem szövetségnek, hanem alkunak nevezte az MSZP és az Együtt-PM közti megállapodást. Tölgyessy Péter szerint a két fél kitér egymás elől, még közös jelöltet sem állítanak. Nem tudni, mire lesz ez elég, de kiemelte, hogy az MSZP eddig mindig megnyerte a választást ellenzékből.

Ezt a tendenciát azzal magyarázta, hogy a magyar politikai kultúra ellenzéki, és klasszikusan a sérelmi politizálás az uralkodó. Márpedig sérelmeket most könnyen találhatnak a szocialisták, például a tranzakciós illeték, a növekedés hiánya, a reálbér-csökkenés kapcsán.

Horn Gyula indította el ezt a politikát, és az MSZP most is ezzel próbálkozik. Ezzel a politikával kellene olyan szavazókat elérnie, akiket még soha nem sikerült - fűzte hozzá.

Rengeteg szavazó van, aki még nem döntötte el, kire voksol. Éppen ezért nyílt kimenetelű lehet a választás, de a Fidesznek van több esélye a győzelemre - mondta Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint az MSZP akkor nyerhet, ha a bizonytalanokat maga mellé tudja állítani.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.