eur:
393.11
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Marad az európai átlagot meghaladó bankadó - a nap hírei

A jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük a pénzintézeteknek Magyarországon - mondta a kormányfő. A gazdasági növekedés fokozatos gyorsulására számít a nemzetgazdasági miniszter. Megérkezett Budapestre a 4-es metró vonalára gyártott utolsó Alstom szerelvény.

A bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük az új magyar közteher-viselési rendszerben - hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor Magyarország tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján megismételte azt a kormányzati célkitűzést is, hogy növelni kell a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát, ezért fontos az OTP megerősítése és a takarékszövetkezeti rendszer integrációja.

A gazdasági növekedés fokozatos gyorsulására számít a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a szocialista Juhász Ferenc írásbeli kérdésére azt válaszolta: a kormány a hónap végére véglegesíti az aktualizált makrogazdasági előrejelzést. Közölte: jövőre 1,9 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék, majd a bővülés 2015-ben és 2016-ban 2,3, illetve 2,5 százalékra gyorsulhat, a 2017-2022-es évekre pedig, kedvező nemzetközi konjunktúra esetén 2,5-3,5 százalékos éves növekedési ütem prognosztizálható.

Háromszorosára növelné az itt tanuló külföldi hallgatók számát a következő tíz évben Magyarország - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a tiszteletbeli konzulok konferenciáján közölte: jelenleg mintegy 20 ezer külföldi tanul Magyarországon. Hozzátette: országonként meghatározzák, hogy hány diák költségeit állja az állam, a programot a tiszteletbeli konzulok is népszerűsíthetik saját országukban.

Továbbra is megkapja az ellátott gyerekek után járó állami támogatást a Pető Intézet, amelynek méltányossági alapon kiegészítő támogatást is biztosítanak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca cáfolta, hogy a Pető Intézet épületét más célra tervezi használni a kormány. Korózs Lajos MSZP-s képviselő korábban a nemzetközi hírű intézmény tönkretételével vádolta a kormányt, mint mondta: a Pető Intézet költségvetése a tavalyi 2,2 milliárd forintról idén másfél milliárdra csökkent, ami veszélyezteti a működését.

Megérkezett Budapestre az utolsó automata Metropolis szerelvény, amelyet a 4-es metró vonalára gyártott az Alstom. Ezzel megkezdődhet a tizenötödik szerelvény tesztelése, így ősszel az összes jármű megkaphatja az üzemeltetési bizonyítványt. A gyártó még 2012 novemberében mutatta be a magyar hatóságoknak a prototípust, tavaly december elején megkezdték a budapesti teszteket is.

Csuklós buszokat szállít a Volánbusznak a Rába Jármű Kft.. A most aláírt szerződés értelmében a győri székhelyű cég jövő tavasszal kezdi meg a 61 jármű szállítását, csaknem 5 milliárd forint értékben. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás alapján a Rába éves szinten továbbra is 200-300 modern autóbusz szállításával számol a Volvóval februárban kötött stratégiai együttműködés keretében.

A munkáltatók több mint 60 százalékánál találtak szabálytalanságot a munkaügyi ellenőrök az első félévben. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtóreferense közölte: több mint 10 és félezer munkaadónál tartottak vizsgálatot, és a feltárt hiányosságok 40 ezer alkalmazottat érintettek. Gedeon András a leggyakoribb szabálytalanságok között említette a munkabérrel kapcsolatos jogsértéseket, illetve a munkaidő szabályainak megsértését.

Új nemzeti standon mutatkozik be Magyarország az október 9-én kezdődő frankfurti nemzetközi könyvvásáron. A száz négyzetméteres magyar pavilon a könyvek mellett az ország turisztikai, kulturális értékeire is felhívja a figyelmet. Az átriumos elrendezésű fehér stand árát, mintegy 20 millió forintot, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete fizeti.

A vád ismertetésével megkezdődött a volt rendőri vezetők 2006 őszi fővárosi zavargásokkal összefüggő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Bíróság elé állították mások mellett Bene László volt országos főkapitányt és Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt is. Az ügyészség 15 pontban emelt vádat a volt rendőri vezetők és társaik ellen, akikre bizonyos intézkedések, illetve a felelősségre vonás elmulasztása miatt többnyire felfüggesztett szabadságvesztés, esetenként pénzbüntetés kirovását indítványozza.

Napokon belül elkezdi a kifizetéseket a biztosító azoknak az utasoknak, akik a Best Reisen csődje miatt nem tudtak elutazni. A mintegy 700 jogos kárigény csaknem 2 ezer utast jelent. A kifizetések várhatóan október közepére fejeződnek be. Horváth Péter, a QBE biztosító értékesítési igazgatója elmondta: a teljes kifizetés várhatóan 450 millió forint lesz.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×