eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogadta az alaptörvény ötödik módosítását a parlament - a nap hírei

Egymilliárd forintos kiegészítő támogatást kap a Magyar Állami Operaház. Washingtonban már 12 halottja van az amerikai haditengerészet logisztikai parancsnokságán történt lövöldözésnek.

Elfogadta az alaptörvény ötödik módosítását a parlament. Ez lehetőséget adott a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására. A módosítás nyomán kikerül az alaptörvényből az a rendelkezés, hogy ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság vagy nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására. A képviselők törölték az alaptörvényből a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét. A változtatás alapján az Országos Bírósági Hivatal elnökének a jövőben nem lesz módja arra, hogy bizonyos ügyek tárgyalására az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot jelöljön ki. A módosítás lehetőséget ad a kereskedelmi televízióknak és rádióknak is, hogy azonos feltételek mellett, díjmentesen közölhessék a pártreklámokat. Az alaptörvény-módosítás október 1-jén lép hatályba. A képviselők 6 évre az alapvető jogok biztosává választották Székely Lászlót.

Jövő év július 1-jére halasztotta a nemzeti mobilfizetési rendszer ez év szeptember 30-ára tervezett indulását a parlament. A rendszer 2014. július 1-jei bevezetéséig engedi működni a piaci mobilfizetési szolgáltatásokat. A módosítás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a nemzeti mobilfizetési rendszer a már létező piaci megoldásokkal párhuzamosan, jövő július előtt is működhessen.

Felfüggesztette Balogh József korábban fideszes, jelenleg független képviselő mentelmi jogát a parlament. Ezt a legfőbb ügyész kérte azért, mert a politikus a megalapozott gyanú szerint áprilisban ittasan bántalmazta élettársát. A képviselők felfüggesztették Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogát is. A politikust korábbi frakciótársa, a Jobbik képviselőcsoportjából 2010 decemberében kizárt Pősze Lajos jelentette fel, mert állítása szerint a Képviselői Irodaház folyosóján előzetes szóváltás nélkül arcon köpte.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a GDP 3 százaléka alatt lesz az államháztartás hiánya az idén és jövőre is. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jövő évi büdzsé tervezésekor 2,8 százalékos inflációval és 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a nemzetgazdasági tárcánál. Hozzátette: alapvető, nagy változás jövőre sem lesz az adórendszerben. Az ez évi folyamatokról hangsúlyozta: 3 százalék alatt lesz az államháztartási hiány az idén annak ellenére, hogy például a tervezetthez képest alacsonyabb lesz az infláció az év egészében, ami hat a büdzsé bevételeire is.

Egymilliárd forintos kiegészítő támogatást kap a Magyar Állami Operaház a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből az Erkel Színház működtetésére és a dolgozók számának bővítésére. A teátrum a 8,3 milliárd forintos alaptámogatás kiegészítésével összesen 9,4 milliárdból gazdálkodhat. Balog Zoltán miniszter aláírta a szervezeti és működési szabályzatot, így véglegessé vált Solymosi Tamás balettigazgató és Turkovics Monika marketingigazgató 5 évre szóló kinevezése. Az ügyvezető igazgató Főző Virág eddigi jogtanácsos lesz, és lesz egy művészeti igazgató is, de még nem tudni, ki. Halász Péter megbízott főzeneigazgató egy évet tölt az Operaházban, közben a posztra új pályázatot írnak ki.

Mintegy 250 dolgozóját bocsátja el a bauxitfeldolgozás megszűnése miatt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Az elküldöttek többsége szakmunkás, de sok betanított munkás, valamint több ügyintéző és szakképzett vezető is van köztük. A bauxitot kitermelő halimbai bánya bezárásához kötődő csoportos létszámleépítés a felszámolás előtt kezdődött, és 183 főt érintett.

Szigorodnak a fémkereskedelem szabályai. A jövőben csak hatósági engedéllyel rendelkező telepek foglalkozhatnak fémkereskedelemmel, és a szigorúbb szabályok megsértése esetén ötmillió forintos bírság is kiszabható lesz.

Szerdától bruttó 7 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. A benzin így átlagosan 414, a dízel 437 forintba kerül. Az autósok akár 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az egyes kutaknál.

Washingtonban már 12 halottja van az amerikai haditengerészet logisztikai parancsnokságán történt lövöldözésnek. Az áldozatok között civilek és rendőrök is vannak. A hatóságok közlése szerint az egyik támadó is meghalt, ketten szökésben vannak. A rendőrök egy fehér és egy fekete férfit keresnek. Vincent Gray polgármester elmondta: az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg. Hozzátette: 7 környékbeli iskolát kiürítettek és leállították a közeli Ronald Reagan repülőtér forgalmát.

Újabb hitelrészletet szabadított fel Ciprus számára az IMF. A Nemzetközi Valutaalap 113 millió dollárt utalt át Nicosiának, mert elégedett a gazdaságszanálási program végrehajtásával. Az IMF összesen 1,3 milliárd dollárral járul hozzá a 10 milliárd eurós nemzetközi segélycsomaghoz, amiből a mostani részlettel együtt már 226 millió dollárt folyósított a washingtoni székhelyű szervezet.

Olaszországban problémák nélkül halad a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia hajóroncsának felállítása. Sikerült felemelni a hajótestet a sziklákról, de azt továbbra sem tudni, hogy a roncs mikor kerülhet függőleges helyzetbe. A mozgatás távvezérléssel történik, a műveleten 500 ember dolgozik. A tengerbe veszett, eltűntként nyilvántartott két áldozat holttestét még nem találták meg. A balesetben összesen 32-en vesztették életüket, köztük két magyar.

Önmérsékletre intette harcosait dzsihádista irányelveiben az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet vezetője. Ajman az-Zavahri arra szólította fel követőit, hogy ne indítsanak támadásokat olyan országokban, ahol a szervezet békés módon is képes terjeszteni ideológiáját. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Jemenben és Szomáliában elkerülhetetlen a konfliktus.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×