Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Wachsler: március 15.-re elkészül a Kossuth tér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs veszélyben a Kossuth tér átalakításának határideje, az a terv, hogy a március 15-i ünnepre már megújult terület várja az érdeklődőket - mondta Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője az InfoRádiónak. Hozzátette: a jelenleg zajló munkálatok alapján 2014 májusára megtörténhet a szoborcsere is a Kossuth téren.

Wachsler Tamás a terület átalakításával kapcsolatban beszámolt arról, hogy pillanatnyilag a mélygarázs és a látogatóközpont építésénél az utolsó födémelemek betonozása zajlik, a szerkezetépítés az ütemterv szerint halad. A tér burkolása előrehaladott állapotban van, és még az ősszel elindul az új növényzet telepítése is. A parlamenti múzeumban pedig a betonozás zajlik.

Mindennel út közben vagyunk, de semmivel nem vagyunk késésben - összegezte.

Ami pedig a téren felállítandó Tisza-szoborcsoportot illeti: a Steindl Imre-program vezetője szerint ennek sorsa is rendeződni látszik. A kompozíció fő alakjára vonatkozó szobrászati munka zajlik, s szerinte semmi ok nincs, amiért ezzel ne készülhetnének el határidőre. A két mellék-szoborcsoportból az egyik a keceli honvédelmi szoborparkban van, állami tulajdonban. A Magvető szoborcsoport esetében pedig - amely az esztergomi önkormányzat tulajdona - elhárulni látszanak az akadályok. A kompozíció negyedik része a kőoroszlán, az ezzel összefüggő beszerzési eljárás hamarosan lezárul.

A Tisza-szoborcsoport sorsa így megoldódóban van - mondta Wachsler Tamás. Hozzátette: a szoborcsoport elkészülésének határideje 2014. májusa. Ekkoriban készül el a Parlament másik végén az Andrássy-szobor is. Az oldalsó szoborcsoportok rekonstrukciója pedig mintegy másfél évet igényel.

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere szerint ugyanakkor ellentmondásos döntés született a Magvető szobor ügyében, amikor a város képviselő-testülete megszavazta, hogy átadják az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció Esztergomban található részét, a város pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

A döntés ráadásul ellentétes a helyi lakosok véleményével is - nyilatkozta Tétényi Éva az InfoRádiónak.

A polgármester elmondta: az esztergomi képviselőtestület immár a harmadik - a korábbiaknak ellentmondó - döntést hozta a Magvető szobor átadásával kapcsolatban. Miután a helyiek több mint 1500 aláírást gyűjtöttek a szobor maradását kérve, ennek egy módosító indítvánnyal a fideszes többségű képviselőtestület helyt adott és egy másolat készítését engedélyezte volna. Ezt azonban a csütörtöki testületi ülésen visszavonta, és mégiscsak úgy foglalt állást, hogy a szobrot átadja az Országgyűlés Hivatalának, cserébe a Kossuth téren álló Kossuth szoborért.

A polgármester arról nem tudott tájékoztatást adni, mikor és hogyan valósul meg a csere, mert a döntés után most meg kell vizsgálni, pontosan mi szerepel a szerződésben, s az abban foglaltak mennyire vállalhatóak a város számára.

Az pedig egy másik kérdés, hogy az emberek ezt a képviseleti demokráciával meghozott döntést mennyire tartanák jónak, hiszen az esztergomiak eléggé ragaszkodnak a 65 éve a városukban álló szoborhoz - jegyezte meg a polgármester.

"Én, mint a város polgármestere, megpróbálom az itt élők érdekeit képviselni" - hangsúlyozta Tétényi Éva.

Hanganyag: Szabó Gergõ