Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adottak a feltételek az E.ON - MVM tranzakció zárásához - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnaptól szállítják ki az iskolákba a pótlólagosan megrendelt könyveket. Elkészült az ENSZ vegyifegyver- szakértőinek szíriai jelentése.

Biztosítottak a feltételek az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek átvételéről szóló tranzakció szeptember 30-i lezárásához- közölte az az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. A társaság közölte: a közgyűlésen egyhangúlag jóváhagyták a magyar, illetve nemzetközi pénzintézetekkel kötendő forint és euró alapú hitelfelvételt. Az MVM márciusban írta alá az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást, amelynek teljes vételára megközelítőleg 870 millió euró. A végleges ár a záráskori készletek függvényében alakul ki. A Fidesz az MSZP kifogásaira reagálva energiafüggetlenségi szempontból ismét felbecsülhetetlen értéknek nevezte az E.ON gázüzletágának megvásárlását.

Vasárnaptól szállítja ki az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. azokat a tankönyveket, amelyeket pótlólagosan rendeltek meg - közölte a cég. A tájékoztatás szerint azért volt szükség utólagos rendelésre, mert az eredeti rendelések időpontjában még nem lehetett tudni, hogy ténylegesen hányan iratkoztak be egy-egy iskolába. A Kello szerint az is okozhatott gondot, hogy az iskola először nem a Nemzeti alaptantervben előírt tankönyveket rendelte meg, vagy a diák végül nem azt az idegen nyelvet választotta, amihez a könyvet megrendelték.

Két szakszervezet is kifogásolja a ki nem adott szabadságok pénzbeli megváltásáról szóló elképzeléseket. A Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és az Autonómok Szakszervezeti Szövetsége szerint a megoldás visszaélésekre adhat lehetőséget és a pihenőidő visszatartásával egyben veszélyeztetheti a dolgozók egészségét. A ki nem adott szabadnapok egyszeri pénzbeli megváltását Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő javasolta.

Magyarország azt szeretné, ha többletforrásokból és nem az uniós alapok terhére különítenének el pénzt a kis és közepes vállalkozások számára. Az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek vilniusi tanácskozásán tartózkodó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy vélte: az Európai Beruházási Bank is növelhetné a forrásokat erre a célra.

Szeptember első hetében kapta meg az új átláthatósági nyilatkozatot az a 45 ezer cég és civil szervezet, amelynek nyilatkoznia kell tulajdonosi szerkezetéről. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: az átvételtől számított nyolc napon belül kell visszaküldeni a kitöltött papírt. Augusztus elsejétől az uniós pályázatokon nyertes cégeknek átláthatósági nyilatkozatot kell kitölteniük, különben nem kapják meg az európai uniós fejlesztési forrásokat.

Kiemelt ápolási díjat vezethetnek be azoknak, akik nagyon súlyos élethelyzetben vannak - mondta a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós hozzátette: az összeg több mint 40 százalékkal lesz magasabb, mint a jelenlegi emelt támogatás, amelyet szintén megemelnének 15 százalékkal.

A nemzeti mobilfizetési rendszer indításának 9 hónapos késleltetését javasolja törvénymódosítási indítványában egy fideszes képviselő. Láng Zsolt az eredetileg tervezett 2013. szeptember 30-a helyett egyúttal az új rendszer indulásáig, 2014. július 1-ig engedné működni a már létező piaci mobilfizetési szolgáltatásokat. Az előterjesztés azt is lehetővé teszi, hogy az állami rendszer hamarabb induljon.

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség korábbi honvédelmi minisztériumi szerződések miatt - értesült az MTI Hírcentrum. Az M1 Híradójában az hangzott el, hogy a tárca volt kabinetfőnöke 2008 és 2010 között több millió forint értékben kötött megbízási szerződéseket kommunikációs cégekkel Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár honlapjának üzemeltetésére, miközben ezt a feladatot a minisztérium dolgozói is el tudták volna végezni.

Magyarország támogatja Mianmar lépéseit a demokratikus átmenet megteremtésében - mondta az Országgyűlés elnöke. Kövér László azután beszélt erről, hogy Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt fogadta a parlament épületében. A Nemzeti Liga a Demokráciáért párt vezetője a Házelnök meghívására érkezett Magyarországra. Aung Szan Szú Kji nem sokkal később a magyar és a mianmari nép által átélt tapasztalatok közötti hasonlóságokról beszélt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért párt vezetője Kövér László meghívására érkezett Magyarországra. Aung Szan Szú Kji nem sokkal később a magyar és a mianmari nép által átélt tapasztalatok közötti hasonlóságokról beszélt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

A hazai fehérborok nyári bemutatása után januártól a vörös borok és rozék népszerűsítésével folytatódik az országkóstoló programsorozat. Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő és borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Borkiválóság Program célkitűzése a magyar borok piacra jutásának segítése.

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek szíriai jelentése, amelyet még a hétvégén eljuttatnak a világszervezet főtitkárához. Ezt a szakértői csoport vezetője közölte, de részleteket nem mondott. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár úgy vélekedett, hogy a szakértői jelentés megcáfolhatatlan lesz, s bizonyítékot ad majd arra, hogy valóban használtak vegyi fegyvert Szíriában. A konkrét felelősről ugyanakkor nem beszélt. Közben a lehetséges szíriai megoldást célzó Genf-2 konferencia folytatásáról állapodott meg Oroszország és az Egyesült Államok.