Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem kötelező visszaadni a tartós tankönyveket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kötelező visszaadni az iskoláknak év végén a tartós tankönyveket, ha a szülők kifizették azokat. Az első osztályosok ugyan ingyen jutottak hozzá a tankönyvekhez, azonban ha fizetnek érte, akkor év végén eldönthetik, hogy az iskolai könyvtárnak adományozzák vagy megtartják a könyveket. Erről Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár beszélt azután, hogy az InfoRádió több panaszt kapott a tartós tankönyvek használatával kapcsolatosan.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az iskoláknak a korábbi években is kellett biztosítaniuk tartós tankönyveket, és ebből pótolták azon diákok könyveit, akiknek valamiért nem volt biztosított a tankönyvellátása. Ebben az évben ez azzal egészült ki, hogy a tankönyvrendelet útján a szaktárca a kiadókat a tartós tankönyvek kiadására próbálta meg ösztönözni.

Nem minősül tartós tankönyvnek a munkafüzet, a feladatlap, és ezekre a könyvtári állományba vételi kötelezettség sem vonatkozik - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Sipos Imre közölte: abban az esetben, ha a szülő kifizette a tankönyveket, az intézmény egy kéréssel fordulhat a szülő felé, hogy ha nem használják a kiadványokat, akkor adják át azokat az iskolának, amelynek szükség lenne a könyvekre.

Ha tehát valaki megveszi a tankönyveket, maga dönthet arról, hogy megtartja azokat, vagy év végén átadja az iskolának, ez esetben nincs kötelezettség a visszaadásra - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: az első osztályosok is megtehetik, hogy az ingyen megkapott tankönyveket kifizetik, ekkor a kiadványok az ő tulajdonukba kerülnek, így azokat értelemszerűen meg is tarthatják.

Sipos Imre arról is beszélt, hogy a tartós tankönyvek rendeltetésszerű használatából származó értékcsökkentést nem kell megtéríteni, hisz nyilván egy adott könyv egy év használat után valamennyire károsodik. Ám ha a tankönyv annyira megsérül, hogy használhatatlanná válik, teljes mértékben megrongálódik, arányosan az értékcsökkenés mértékét ki kell fizetni . Ezt nyilván az intézmény tudja eldönteni - tette hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella