eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A bankunió létrehozását nevezte a legfontosabb feladatnak az Európai Bizottság elnöke - a nap hírei

Kétezer milliárd forintos növekedési hitelprogramot jelentett be a jegybank elnöke. Tovább csökkenti a benzin árát pénteken a Mol, a gázolajé nem változik.

Nem támogatná a jegybank, hogy egy lépésben forintosítsák a devizahiteleket. Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: pénzügyi stabilitási szempontból minden olyan megoldást ellenezni fog, amely egyetlen pillanatra összpontosítaná az összes terhet. A jegybank elnöke megerősítette, hogy a kormány javaslata után alakítják ki álláspontjukat, amelynek alappillére, hogy nem sérülhetnek a jegybanktörvényben megfogalmazott célok, így az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás és a növekedés sem. Matolcsy György szólt arról is, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram. Hozzátette: a jegybank továbbra is nulla százalékon nyújtja a forrást a bankoknak, amelyek legfeljebb 2 és fél százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek. Az MNB monetáris tanácsa azután döntött a folytatásról, hogy értékelte és sikeresnek ítélte a június eleje, augusztus vége között működő program tapasztalatait.

Helyesnek és jó irányúnak tartja a Magyar Nemzeti Bank növekedési programját a CIB Bank elnöke. Surányi György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a meglévő hitelek kiváltása segítséget jelenthet az üzletembereknek, de ez csak kevéssé járul hozzá a termelés, a beruházás és a foglalkoztatás növeléséhez.

November 1-jéig meg kellene változtatni a szabályozást ahhoz, hogy az összes devizahitelt forintosítani lehessen egy időben, vagy elhúzva - erről a Bankszövetség alelnöke beszélt a Kossuth Rádióban. Gyuris Dániel szerint ez a határidő elegendő lehet ahhoz, hogy egy intenzív szakmai egyeztetéssel orvosolják a problémát, de megfelelő jogszabály hiányában csak az egyedi ügyfélszintű problémák rendezhetőek. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke az M1 Az este című műsorában tegnap (kedd) úgy fogalmazott, hogy a problémát így ahogy azt előterjesztették, november elsejéig nem lehet megoldani. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megerősítette: azt várják a bankoktól, hogy történjen meg a devizahitelek kivezetése, a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek pedig ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel.

A bankunió létrehozását nevezte az első és legfontosabb feladatnak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso hangsúlyozta: azért, hogy a bankok megmentésének költségeit ne az adófizetők fizessék, az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozására kell összpontosítani. A portugál politikus szerint továbbra sem áramlik elég hitel az európai gazdaságba, és ez visszafogja a növekedést.

Tovább csökkenti, bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol pénteken. A gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. A változással a benzin átlagára 420 forintra csökken, a gázolajé 441 forint marad. A Mol szerdán bruttó 6 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolajét pedig 2 forinttal emelte.

Októberben kezdődhetnek országszerte azok az útfelújítások, amelyeket már a nyáron kinevezett megyei útbiztosok irányítanak - közölte az infrastruktúráért felelős államtitkár. Völner Pál az InfoRádiónak elmondta: a programra a költségvetésből 33 milliárd forint jut, ebből mintegy 800 kilométernyi út újulhat meg. Az államtitkár hozzátette: a munkálatok az év végén, vagy jövő év elején fejeződhetnek be.

Állami kezességet vállal az online pénztárgépek forgalmazóiért a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány ezzel is szeretné felgyorsítani az adóhatósághoz beköthető készülékek gyártását, ezzel pedig a pénztárgép-cserét. Közben újabb, online kapcsolatra képes pénztárgép kapott forgalmazási engedélyt, így a cserére kötelezettek már tizenöt gép közül választhatnak.

November elsején indul és április 30-ig tart a téli közmunkaprogram- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor azt mondta: a tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzést kapna.

Januártól 5200 nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba, közülük 3200-nak jelenleg semmilyen munkaviszonya nincs. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése közvetve mintegy 13 ezer gyermeket érint.

Az ingatlantulajdonosokra háríthatnák az önkormányzatok a hullámtéri gátak építési költségét vagy annak egy részét, ha a parlament elfogadja az óbudai polgármester módosító javaslatát. Bús Balázs KDNP-s országgyűlési képviselő indítványa szerint a gátépítési hozzájárulás mértékéről és a fizetés módjáról a települési önkormányzat, Budapesten kerületi beruházás esetén a kerületi önkormányzat, fővárosi vagy közös építkezésnél pedig a főváros hozna rendeletet, figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Az államnak nem kellene gátépítési hozzájárulást fizetnie.

Nem lesz földfelszíni tévéadás csütörtökön napközben Budapest és Csobánka térségében, mert újrahangolják az adótornyokat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a reggel 8-tól délután 6 óráig tartó adásszünet után a két körzetben újra kell hangolnia a televíziót, illetve a set-top-boxot annak, aki a földfelszíni digitális adást fogja. Aki kábeltévés előfizetéssel nézi a műsorokat, azt a leállás nem érinti.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×