A bankunió létrehozását nevezte a legfontosabb feladatnak az Európai Bizottság elnöke - a nap hírei

Infostart
2013. szeptember 11. 21:17
Kétezer milliárd forintos növekedési hitelprogramot jelentett be a jegybank elnöke. Tovább csökkenti a benzin árát pénteken a Mol, a gázolajé nem változik.

Nem támogatná a jegybank, hogy egy lépésben forintosítsák a devizahiteleket. Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: pénzügyi stabilitási szempontból minden olyan megoldást ellenezni fog, amely egyetlen pillanatra összpontosítaná az összes terhet. A jegybank elnöke megerősítette, hogy a kormány javaslata után alakítják ki álláspontjukat, amelynek alappillére, hogy nem sérülhetnek a jegybanktörvényben megfogalmazott célok, így az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás és a növekedés sem. Matolcsy György szólt arról is, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram. Hozzátette: a jegybank továbbra is nulla százalékon nyújtja a forrást a bankoknak, amelyek legfeljebb 2 és fél százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek. Az MNB monetáris tanácsa azután döntött a folytatásról, hogy értékelte és sikeresnek ítélte a június eleje, augusztus vége között működő program tapasztalatait.

Helyesnek és jó irányúnak tartja a Magyar Nemzeti Bank növekedési programját a CIB Bank elnöke. Surányi György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a meglévő hitelek kiváltása segítséget jelenthet az üzletembereknek, de ez csak kevéssé járul hozzá a termelés, a beruházás és a foglalkoztatás növeléséhez.

November 1-jéig meg kellene változtatni a szabályozást ahhoz, hogy az összes devizahitelt forintosítani lehessen egy időben, vagy elhúzva - erről a Bankszövetség alelnöke beszélt a Kossuth Rádióban. Gyuris Dániel szerint ez a határidő elegendő lehet ahhoz, hogy egy intenzív szakmai egyeztetéssel orvosolják a problémát, de megfelelő jogszabály hiányában csak az egyedi ügyfélszintű problémák rendezhetőek. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke az M1 Az este című műsorában tegnap (kedd) úgy fogalmazott, hogy a problémát így ahogy azt előterjesztették, november elsejéig nem lehet megoldani. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megerősítette: azt várják a bankoktól, hogy történjen meg a devizahitelek kivezetése, a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek pedig ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel.

A bankunió létrehozását nevezte az első és legfontosabb feladatnak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso hangsúlyozta: azért, hogy a bankok megmentésének költségeit ne az adófizetők fizessék, az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozására kell összpontosítani. A portugál politikus szerint továbbra sem áramlik elég hitel az európai gazdaságba, és ez visszafogja a növekedést.

Tovább csökkenti, bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol pénteken. A gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. A változással a benzin átlagára 420 forintra csökken, a gázolajé 441 forint marad. A Mol szerdán bruttó 6 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolajét pedig 2 forinttal emelte.

Októberben kezdődhetnek országszerte azok az útfelújítások, amelyeket már a nyáron kinevezett megyei útbiztosok irányítanak - közölte az infrastruktúráért felelős államtitkár. Völner Pál az InfoRádiónak elmondta: a programra a költségvetésből 33 milliárd forint jut, ebből mintegy 800 kilométernyi út újulhat meg. Az államtitkár hozzátette: a munkálatok az év végén, vagy jövő év elején fejeződhetnek be.

Állami kezességet vállal az online pénztárgépek forgalmazóiért a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány ezzel is szeretné felgyorsítani az adóhatósághoz beköthető készülékek gyártását, ezzel pedig a pénztárgép-cserét. Közben újabb, online kapcsolatra képes pénztárgép kapott forgalmazási engedélyt, így a cserére kötelezettek már tizenöt gép közül választhatnak.

November elsején indul és április 30-ig tart a téli közmunkaprogram- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor azt mondta: a tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzést kapna.

Januártól 5200 nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba, közülük 3200-nak jelenleg semmilyen munkaviszonya nincs. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése közvetve mintegy 13 ezer gyermeket érint.

Az ingatlantulajdonosokra háríthatnák az önkormányzatok a hullámtéri gátak építési költségét vagy annak egy részét, ha a parlament elfogadja az óbudai polgármester módosító javaslatát. Bús Balázs KDNP-s országgyűlési képviselő indítványa szerint a gátépítési hozzájárulás mértékéről és a fizetés módjáról a települési önkormányzat, Budapesten kerületi beruházás esetén a kerületi önkormányzat, fővárosi vagy közös építkezésnél pedig a főváros hozna rendeletet, figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Az államnak nem kellene gátépítési hozzájárulást fizetnie.

Nem lesz földfelszíni tévéadás csütörtökön napközben Budapest és Csobánka térségében, mert újrahangolják az adótornyokat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a reggel 8-tól délután 6 óráig tartó adásszünet után a két körzetben újra kell hangolnia a televíziót, illetve a set-top-boxot annak, aki a földfelszíni digitális adást fogja. Aki kábeltévés előfizetéssel nézi a műsorokat, azt a leállás nem érinti.