Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vecsei: Kössék feltételekhez a rezsicsökkentést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó lett volna, ha a 10 százalékos rezsicsökkentést előrefizetős rendszerhez köti a kormányzat, vagy ha legalább a második körös mérséklést feltételekkel vezetnék be. Ez igazságosabb rendszert eredményezne - fejtette ki Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A máltai szeretetszolgálat azt szerette volna, hogy - ha már az első tíz százalékos rezsicsökkentési döntés megszületett - , legalább a második tíz százalékot kössék előre fizetéshez. Vagyis azoknak mérséklődjenek a terhei, akik a szolgáltatást előre kifizetik. Ez ugyanis további csökkenéseket hozna - mutatott rá Vecsei Miklós.

A gyakorlatban ugyanis azt látni - tette hozzá az alelnök -, hogy ahol el tudták terjeszteni az előrefizetős órákat, ott akár 10-20-30 százalékkal is visszaesett a fogyasztás, mivel racionalizálták szokásaikat a szolgáltatásokat igénybe vevők. Ráadásul ez a megoldás igazságosabb is, hiszen ha mindenkinek egységesen csökkentik a költségeit, az a nagyfogyasztók számára kedvezőbb - jelezte.

Vecsei véleménye szerint az előrefizetéses megoldásra nagyon sokan áttértek volna a kisfogyasztók közül, ami hatalmas haszonnal is járt volna, hiszen jelenleg 100 milliárd forint közelében járnak a szolgáltatói kintlévőségek.

Ezt a spirált el lehetne vágni a rezsicsökkentés és az előrefizetéses rendszer összekapcsolásával, ám úgy tűnik, a következő rezsicsökkentést is feltétel nélkül fogják bevezetni - jegyezte meg a szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós a magáncsőd intézményének bevezetését illetően azt mondta: ez a nagy tömeg egy szeletére hozhat megoldást.
Az alelnök szerint a rendszert egyszer kell jól felépíteni, aminek a sietség nem tesz jót. Ráadásul még mindig nem tudni, mi lesz a bankokkal kötött szerződések felülvizsgálatával.

Amíg nem dől el, mi lesz az érintett több százezer ember sorsa, addig nagyon nehéz lesz továbbhaladni - hangsúlyozta Vecsei.

Úgy vélte: a Nemzeti Eszközkezelőt kellene először ellátni szociális munkásokkal, s ott feltérképezni, hogy a családoknál hol vannak problémák. E tapasztalatok alapján kellene felépíteni a családi csőd intézményét.

Hanganyag: Hlavay Richárd