Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drágábban lehet majd nyelvet tanulni? - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet arról ír, hogy mentorprogrammal segíti a külföldre készülő és már ott tanuló fiatalokat a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Szövetsége. A Népszabadság cikkéből kiderül: jóval kevesebb helyen sokkal drágábban lehet majd nyelvet tanulni, ha a kormány rábólint az NGM terveire.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy mentorprogrammal segíti a külföldre készülő és már ott tanuló fiatalokat a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Szövetsége (Küma), amelynek legfőbb célja, hogy elősegítse a tapasztalatszerzés után hazatérők visszailleszkedését a munkaerőpiacra. A diákszervezet egyebek mellett arra hívja fel a hazai cégek figyelmét, megéri megfizetniük és itthon tartaniuk a jól képzett, nyelveket beszélő, külföldi kapcsolati hálóval rendelkező és szakmai gyakorlattal bíró szakembereket.

A Népszabadság cikkéből kiderül: Jóval kevesebb helyen sokkal drágábban lehet majd nyelvet tanulni, ha a kormány rábólint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) terveire. A lap a felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteinek birtokába jutott tervezetei alapján azt írja: a kabinet minőségbiztosítás címén nehezen teljesíthető feltételeket állítana a nyelvoktatásra specializálódott vállalkozások számára. A rövidesen a kormány elé kerülő rendelettervezet alapján visszamenőleges, szeptember 1-jei hatállyal a képzési vállalkozásoknak intézményi és programakkreditációért is fizetniük kell, előbb egy 103 ezer forintos alapdíjat, majd képzésenként 68 ezer forintos kiegészítő programengedélyezési díjat.

Az index cikkéből kiderül: amatőr módon próbálta menteni jó hírét a Thai Airways légitársaság. A kifutópályáról leszaladt gépükön, amelyben 14-en megsérültek, fekete festékkel takarták le a cég logóit. Ám mivel a repülő a légitársaság jellegzetes lila-fehér színeit viseli, az akció nem járt sikerrel.

A Magyar Nemzet kórházi forrásokra hivatkozva azt írja: továbbra sem találtak fertőzésre és szakmai-emberi mulasztásra utaló jeleket a miskolci koraszülöttek halála ügyében, így Csiba Gábor, a vizsgálat idejére felfüggesztett főigazgató várhatóan jövő hétfőn visszatérhet az intézmény élére. A lap úgy tudja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban augusztus elején történt halálesetek miatt indított járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálatnak pénteken lesz meg a végleges eredménye.

A Népszabadság arról ír, hogy vételi ajánlatot tett a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát vagyonelemeire a helyi önkormányzat. Az egyik legrégebbi hazai élelmiszeripari társaság teljes vagyonportfóliójáért - egyben - 860 millió forintot kínált a város. A lap forrásai szerint a szerződés szövegét már fogalmazzák, s kedvező esetben akár két hét múlva megtörténhet az adásvétel.

Az index cikkéből kiderül: Az angol örökségvédelmi hivatal azt állítja, hogy megtalálta a hiányzó láncszemet, amely segít megfejteni a Stonehenge titkait. Az építmény körüli ősi út feltárásakor bebizonyosodtak a korábbi elméletek, hogy a Stonehenge egy, a jégkorszakban alakult magaslatra épült. Az olvadó jég úgy vájta ki a területen a hasadékokat, hogy azok télen a napnyugta, nyáron a napfelkelte felé irányultak. Vagyis Stonehenge építői 4500 évvel ezelőtt csak kihasználták a természetes adottságokat.

A Napi Gazdaság cikkéből kiderül: eddig két, tízmilliós nagyságrendű üggyel kezdte meg munkáját a lánctartozások csökkentése érdekében létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szervezet (TSZSZ). Csermely Gábor, a TSZSZ vezetőhelyettese a lapnak elmondta: az érdeklődők száma ennél lényegesen több, és arra számít, hogy év végére fut fel a tényleges igényeket tükröző mennyiségre a szervezethez forduló károsultak, illetve a beadott kérelmek száma. Részletek a Napi Gazdaságban, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti reggeli című műsorában.

A portfolio.hu arról ír, hogy cáfolja a horvát miniszterelnöki hivatal a Bloomberg azon értesülését, miszerint megkörnyékezték az orosz Rosneftet az INA-ban való részesedésszerzésért. A Bloomberg pénteken számolt be arról, hogy a horvátok megkörnyékezték az orosz Rosneftet, hogy csökkentsék az INA-ban lévő részesedésüket, 25% plusz egy szavazatra, miután a MOL-lal továbbra is vitás kérdések állnak fenn az irányítási jogokat illetően. A Bloomberg az ügyhöz közel álló, három meg nem nevezett személy információira hivatkozva írta mindezt.

A pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: havi 2 ingyenes utalást ígér a kormány a rászoruló családoknak, de ezzel valószínűleg a bankolás teljes költsége nem fog csökkenni. A gazdasági portál megszavaztatja olvasóit: mi legyen még ingyenes?