eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: Megtörtént a növekedési fordulat - a nap hírei

A kormányfő szerint megtörtént a növekedési fordulat a gazdaságban. Napokon belül elindulhatnak a magyar kifizetések a leállított operatív programoknál. Szerdán 6 forinttal csökken a benzin és 2 forinttal nő a gázolaj ára.

Tovább kell növelni az ország függetlenségét, a családok biztonságát - mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben, ahol az Országgyűlés őszi feladatairól beszélt. Orbán Viktor a legfontosabb lépések között említette a rezsicsökkentést, amely szerinte az ország függetlenségéről szól. Megerősítette, hogy 11,1 százalékkal csökken ősszel a gáz, a villany és a távhő ára, az erről szóló előterjesztések hamarosan elkészülnek. A lakáscélú devizahitelekről úgy fogalmazott: a bankok visszaéltek a családok helyzetével, a szerződéseket úgy fogalmazták meg, hogy az árfolyamkockázatot csak az adós viselje. Orbán Viktor megerősítette: felszólítják a bankokat, hogy november 1-ig javítsák ki a szerződéseket, ellenkező esetben a kormánynak kell lépni. Hangsúlyozta: a devizahitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint azok akik forintban adósodtak el. Szólt arról is, hogy megtörtént a növekedési fordulat a gazdaságban. Mint fogalmazott: a csökkenő infláció azt jelzi, hogy Magyarországon lassabban emelkednek az árak, mint más országokban. A kormányfő megerősítette, hogy a kabinet 2 százalékos növekedést vár 2014-re.

Az ellenzék bírálta a kormány és a gazdaság teljesítményét is, a kormánypártok kiállnak a kabinet politikája mellett. A Fidesz szerint rezsicsökkentés 10 ezer forint megtakarítást jelent egy átlagcsaládnak, a KDNP pedig azt szeretné, ha a parlament már ősszel tárgyalna a családi csődvédelem bevezetéséről. Az MSZP úgy véli, hogy a rezsicsökkentésnél be kellene vezetni a jövedelemkorlátot, vagy volumenkorlátot, a kormánynak pedig be kellene ismernie, hogy devizahitelesek problémáinak megoldása költségvetési forrásokat is érint. A Jobbik azt javasolta a kormánynak, hogy foglalkozzon a tűzifával fűtők problémájával, valamint az élelmiszerek árának csökkentésével is. Az LMP szerint a kormány kozmetikázza a foglalkoztatási adatokat a közfoglalkoztatottak számával, miközben egy év alatt ötezerrel csökkent a vállalkozásoknál dolgozók száma, és 380 ezer ember hagyta el az országot.

9 évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnökévé választotta Karas Monikát az Országgyűlés. A parlament 248 szavazattal, 43 ellenében és két tartózkodás mellett határozott így. A képviselők elfogadták a temetkezésről szóló törvény módosítását is. Ezzel lehetővé vált a szociális temetés bevezetése. Ezt 2014. január 1-jétől kérhetik az önkormányzattól az elhunyt hozzátartozói.

Napokon belül elindulhatnak a magyar kifizetések a leállított operatív programoknál - közölte a regionális politikáért felelős uniós biztos Brüsszelben. Johannes Hahn azután beszélt erről, hogy Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító kormánybiztossal tárgyalt. Lázár János hangsúlyozta: Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások 5 százalékos korrekciójára 10 olyan operatív programnál, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint.

Tízmilliárd jüan névértékű devizacsere keretmegállapodást kötött a kínai és a magyar jegybank a két ország közötti kereskedelmi és befektetési kapcsolatok támogatására. A 3 éves futamidejű megállapodás alapján az MNB szükség esetén a meghatározott összeg erejéig kínai jüanhoz juthat, amelyet hazai piaci szereplők rendelkezésére bocsáthat. Közben 300 millió euró összértékű, együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Bank of China bankcsoport. Az együttműködés legfontosabb eleme egy 3 plusz 1 plusz 1 éves lejáratú általános vállalatfinanszírozási célú, 200 millió eurós hitelszerződés.

Fokozott ellenőrzéseket tart a következő hetekben a MÁV a forgalmasabb vonatokon és a Keleti, a Nyugati valamint a Déli pályaudvaron, mert sok a bliccelő. Egyes járatokon a szokásosnál több jegyvizsgáló lesz, a pályaudvarokon pedig bizonyos napokon és időszakokban ismét felállítják a peronkapukat. A MÁV-Start ezért arra kéri az utasokat, hogy jegyüket őrizzék meg a pályaudvar kijáratáig. A vasúttársaságnak éves szinten többmilliárdos bevételkiesést okoznak a jegy nélkül utazók.

6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin, illetve 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a MOL. Kökösi Gábor, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változással a benzin átlagára 427 forintra csökken, a gázolajé 444 forintra nő. Hozzátette: az árváltozást a nemzetközi jegyzésárak eltérő mértékű változása, illetve a forint dollárral szembeni gyengélkedése okozza.

A Magyar Honvédség 6 vadászgépe is csatlakozott egy többnemzeti kiképzéshez Csehországban. A Ramstein Rover 13 magas szintű gyakorlási lehetőség a Közvetlen Légi Támogatás és az Előretolt Légi Irányító képességek szempontjából. A tervek szerint 20 NATO-tagállamból 40 előretolt légi irányító csapat 3 állomáson 5 különböző teljes gyakorlatot hajt végre. A kiképzésen Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Törökország repülőgépei és helikopterei vesznek részt.

Minden eddiginél fontosabbnak tartja a külügyminiszter, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa találja meg Szíria ügyében a közös álláspontot, és tegyen megfelelő lépéseket a jövőbeni támadások megakadályozásáért. Martonyi János közleményében kiemelte: ez az álláspont jelent meg az európai uniós külügyminiszterek vilniusi ülését lezáró szombati közös nyilatkozatban csakúgy, mint az egy nappal korábbi szentpétervári nyilatkozatban, amelyet a G20-csúcstalálkozó résztvevőinek többsége elfogadott, és amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×