Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntektől vasárnapig Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, ahol megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, arról hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

Ez alkalommal Magyarországon, Budapesten ül össze a Katonai Bizottság. A 28 vezérkari főnök napirendjén szerepel továbbá a NATO műveletei Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon. Megbeszéléseket tartanak ezen kívül arról, hogyan tud a szövetség átalakulni a rendelkezésre álló források jobb kihasználása érdekében. Ehhez a témához tartozik a NATO Kapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative), az Okos Védelem (Smart Defence) program és a NATO gyakorlatok és kiképzés (NATO exercises and training) tevékenységek.

A rendezvény házigazdája Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, a találkozó levezető elnöke pedig Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság Elnöke lesz, akit Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka segítenek a megbeszéléseken.

A HM közleménye szerint szintén részt vesz a konferencián Joseph Dunford vezérezredes, az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) parancsnoka, aki tájékoztatást ad az afganisztáni helyzetről. A felszólalók között lesz továbbá James Mattis nyugállományú vezérezredes, az Egyesült Államok központi parancsnokságának volt parancsnoka, aki korában a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka volt.