eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete

Péntektől vasárnapig Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, ahol megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, arról hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

Ez alkalommal Magyarországon, Budapesten ül össze a Katonai Bizottság. A 28 vezérkari főnök napirendjén szerepel továbbá a NATO műveletei Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon. Megbeszéléseket tartanak ezen kívül arról, hogyan tud a szövetség átalakulni a rendelkezésre álló források jobb kihasználása érdekében. Ehhez a témához tartozik a NATO Kapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative), az Okos Védelem (Smart Defence) program és a NATO gyakorlatok és kiképzés (NATO exercises and training) tevékenységek.

A rendezvény házigazdája Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, a találkozó levezető elnöke pedig Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság Elnöke lesz, akit Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka segítenek a megbeszéléseken.

A HM közleménye szerint szintén részt vesz a konferencián Joseph Dunford vezérezredes, az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) parancsnoka, aki tájékoztatást ad az afganisztáni helyzetről. A felszólalók között lesz továbbá James Mattis nyugállományú vezérezredes, az Egyesült Államok központi parancsnokságának volt parancsnoka, aki korában a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×