eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd Magyarország

A Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló parlamenti képviselők alkotmányjogi panasszal fordulnak az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert az Országgyűlés elnöke elutasította frakcióalakítási kérelmüket.

A PM képviselői csoportjához tartozó nyolc független képviselő megtartotta vasárnap őszi első ülését, ezen határoztak arról, hogy a frakcióalakítás ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Véleményük szerint ugyanis a házszabály legutóbbi módosítása lehetővé teszi, hogy frakciót alakítsanak, ezért a nyári ülésszak végén benyújtották frakcióalakítási kérelmüket, amelyet a házelnök elutasított. A képviselők ezért alkotmányjogi panasszal az Ab-hez fordulnak.

Az Országgyűlés július 5-én úgy módosította a házszabályt, hogy a 12 képviselő helyett már három - ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző - képviselő is alakíthat frakciót. Képviselőcsoport létrehozására az előző parlamenti választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak. Ennek alapján szeptember elején hét képviselővel újraalakították az LMP képviselőcsoportját, amely éppen azért szűnt meg 2013. február 12-én, mert kilépett belőle a nyolc, jelenleg a PM színeiben politizáló független képviselő.

Döntöttek arról is, hogy miután Karácsony Gergely - más elfoglaltságaira hivatkozva - lemondott a PM képviselői csoportjának vezetéséről, Szabó Rebeka korábbi helyettest a képviselői csoport vezetőjévé, helyettesévé Szilágyi Pétert választották.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×