Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kezdeményezte a rendőrség annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint felelős a Győr női kosárlabdacsapatát szállító busz balesetéért. A busz Kapuvárnál ütközött frontálisan a sávjába áttérő kocsival.

Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét. Több játékos súlyosan megsérült, volt, akinek amputálni kellett a lábfejét. A személyautót vezető 69 éves férfit a győri kórházban ápolják, még szombaton őrizetbe vették a rendőrök, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt eljárást indítottak ellene. Még hét játékos van kórházban, a könnyebb sérülteket már hazaengedték.

Szétverték a vonat belsejét a bukaresti magyar-román világbajnoki labdarúgó selejtezőről hazatérő magyar szurkolók. A szerelvény kívülről is megrongálódott, román drukkerek kövekkel dobálták meg, ezért betörtek az ablakok, és károsodott a fényezés. Szabó Anett, a Máv-Start szóvivője elmondta: a 13 kocsiban összesen több millió forintos kár keletkezett, ehhez jön még a bevételkiesés, mert a kocsikat a javítás ideje alatt, a következő hetekben nem tudják forgalomba állítani. Szabó Anett hozzátette: a kődobálás miatt feljelentést tesznek a román hatóságoknál, a javítások költségét a különvonatot megrendelő cégen igyekeznek behajtani.

A monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz. Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője a Hír TV-ben arról beszélt, hogy olyan törvényt kell alkotni, amelyik a közműszolgáltatásokat Magyarországon egy rendszerbe fogja. A politikus úgy fogalmazott, hogy a monopol-közműszolgáltatásoknál nem lehetne tetemes profitot realizálni, a szolgáltatóknak nonprofitnak kellene lenniük, vagyis a keletkező nyereséget vissza kellene fordítani például a szolgáltatás színvonalának emelésébe.

Szolgáltatónként eltérő lehet a tervezett újabb rezsicsökkentés hatása- közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége. A szervezet arra kéri a kormányt, hogy biztosítson megfelelő időt az esetleg szükségessé váló számlázási programok fejlesztéséhez. Javaslatot tettek arra is, hogy a díjcsökkentés a naptári hónap első napján lépjen hatályba, mivel hóközi díjváltozást a szolgáltatók számlázási rendszere nem tud kezelni.

Az MSZP szerint több százezerrel dolgoznak kevesebben, mint a kormányváltás után. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: a mintegy 4 millió foglalkoztatottat kimutató statisztikában benne van a korábbinál 50-100 ezerrel több közfoglalkoztatott, és ugyanennyivel növekedett azok száma is, akik nem napi 8, hanem 4 órában dolgoznak. A Fidesz úgy reagált: ma 207 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltás előtt, a kabinet pedig a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot hajtja végre a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók számára.

Felhívásban kérte a köztársasági elnök a pártokat arra, hogy kampányuk elindításával várják meg a jövő évi választások kiírását. Áder János úgy fogalmazott: nem azt kéri, hogy a tömörülések tegyék félre vitáikat, hanem hogy a kampányig az ország ügyeinek előmozdításán munkálkodjanak.

Költségvetési csalásokból származik a gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része. Az adóhatóság tájékoztatása szerint az első félévben több mint 6200 bűncselekmény miatt indítottak eljárást. Ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetési értéke összesen 76 milliárd 670 millió forint volt, 7 és fél százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Ebből a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények elkövetési értéke csaknem 67 milliárd forint volt.

Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek - mondta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője, miután társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az új büntetés-végrehajtási kódexet. A tervek szerint felszámítanák például az iratmásolás és a telefonálás költségeit is. Garamvölgyi László elmondta, a törvénytervezet rögzíti azt is, hogy a fogvatartottak által végzett termelőmunka szervezésénél törekedni kell arra, hogy a börtönök önellátók és részben önfenntartók legyenek.

Vélhetően elaludt a volánnál, emiatt szenvedett autóbalesetet Pilisvörösvárnál Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje, állapota nem súlyos, kivizsgálásra az esztergomi kórházba vittek. A korábbi kiváló futballista a fourfourtwo internetes portálnak elmondta, szombat hajnalban ért haza Bukarestből, a magyar-román világbajnoki selejtezőről, Budapestre indult vásárolni, és elaludhatott, emiatt hajtott neki autójával egy álló kamionnak.