eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz - a nap hírei

Kezdeményezte a rendőrség annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint felelős a Győr női kosárlabdacsapatát szállító busz balesetéért. A busz Kapuvárnál ütközött frontálisan a sávjába áttérő kocsival.

Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét. Több játékos súlyosan megsérült, volt, akinek amputálni kellett a lábfejét. A személyautót vezető 69 éves férfit a győri kórházban ápolják, még szombaton őrizetbe vették a rendőrök, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt eljárást indítottak ellene. Még hét játékos van kórházban, a könnyebb sérülteket már hazaengedték.

Szétverték a vonat belsejét a bukaresti magyar-román világbajnoki labdarúgó selejtezőről hazatérő magyar szurkolók. A szerelvény kívülről is megrongálódott, román drukkerek kövekkel dobálták meg, ezért betörtek az ablakok, és károsodott a fényezés. Szabó Anett, a Máv-Start szóvivője elmondta: a 13 kocsiban összesen több millió forintos kár keletkezett, ehhez jön még a bevételkiesés, mert a kocsikat a javítás ideje alatt, a következő hetekben nem tudják forgalomba állítani. Szabó Anett hozzátette: a kődobálás miatt feljelentést tesznek a román hatóságoknál, a javítások költségét a különvonatot megrendelő cégen igyekeznek behajtani.

A monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz. Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője a Hír TV-ben arról beszélt, hogy olyan törvényt kell alkotni, amelyik a közműszolgáltatásokat Magyarországon egy rendszerbe fogja. A politikus úgy fogalmazott, hogy a monopol-közműszolgáltatásoknál nem lehetne tetemes profitot realizálni, a szolgáltatóknak nonprofitnak kellene lenniük, vagyis a keletkező nyereséget vissza kellene fordítani például a szolgáltatás színvonalának emelésébe.

Szolgáltatónként eltérő lehet a tervezett újabb rezsicsökkentés hatása- közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége. A szervezet arra kéri a kormányt, hogy biztosítson megfelelő időt az esetleg szükségessé váló számlázási programok fejlesztéséhez. Javaslatot tettek arra is, hogy a díjcsökkentés a naptári hónap első napján lépjen hatályba, mivel hóközi díjváltozást a szolgáltatók számlázási rendszere nem tud kezelni.

Az MSZP szerint több százezerrel dolgoznak kevesebben, mint a kormányváltás után. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: a mintegy 4 millió foglalkoztatottat kimutató statisztikában benne van a korábbinál 50-100 ezerrel több közfoglalkoztatott, és ugyanennyivel növekedett azok száma is, akik nem napi 8, hanem 4 órában dolgoznak. A Fidesz úgy reagált: ma 207 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltás előtt, a kabinet pedig a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot hajtja végre a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók számára.

Felhívásban kérte a köztársasági elnök a pártokat arra, hogy kampányuk elindításával várják meg a jövő évi választások kiírását. Áder János úgy fogalmazott: nem azt kéri, hogy a tömörülések tegyék félre vitáikat, hanem hogy a kampányig az ország ügyeinek előmozdításán munkálkodjanak.

Költségvetési csalásokból származik a gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része. Az adóhatóság tájékoztatása szerint az első félévben több mint 6200 bűncselekmény miatt indítottak eljárást. Ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetési értéke összesen 76 milliárd 670 millió forint volt, 7 és fél százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Ebből a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények elkövetési értéke csaknem 67 milliárd forint volt.

Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek - mondta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője, miután társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az új büntetés-végrehajtási kódexet. A tervek szerint felszámítanák például az iratmásolás és a telefonálás költségeit is. Garamvölgyi László elmondta, a törvénytervezet rögzíti azt is, hogy a fogvatartottak által végzett termelőmunka szervezésénél törekedni kell arra, hogy a börtönök önellátók és részben önfenntartók legyenek.

Vélhetően elaludt a volánnál, emiatt szenvedett autóbalesetet Pilisvörösvárnál Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje, állapota nem súlyos, kivizsgálásra az esztergomi kórházba vittek. A korábbi kiváló futballista a fourfourtwo internetes portálnak elmondta, szombat hajnalban ért haza Bukarestből, a magyar-román világbajnoki selejtezőről, Budapestre indult vásárolni, és elaludhatott, emiatt hajtott neki autójával egy álló kamionnak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×